2019-01-14 44 瀏覽
雖然而家係下午,但天氣凍幾時都想食火鍋,行行下街就發現咗有一間12味火鍋鋪頭,呢排12味開到成行成市、周圍都有,咁就諗住去試吓啦。入到去就見到一啲好中式裝修設計,座位亦都好闊落,坐低後店員為我地介紹湯底,佢有啲好有新意嘅湯底,例如係熊貓嘅牛油麻辣湯底,不過始終都係下午所以我哋唔想食麻辣,於是就叫咗個深圳椰子雞嘅湯底。除此之外仲叫咗黑豚肉、肥牛、墨魚滑、毛肚。個湯一上,真係好有驚喜,我哋完全估唔到係比成隻雞我哋㗎 !未將雞放落湯底之前,我哋都試吓湯底先,味道係一陣陣清香嘅椰子味,就好似飲緊椰子水咁樣,好鮮甜。隻雞都啖啖肉㗎,要分兩盤先至裝得晒成隻雞,食落口雞肉係好滑,值得一讚。個湯底仲有其他配料,例如竹笙、粟米、椰子肉、竹蔗茅根等等之類。其他點嘅主菜都好好味,例如肥牛同黑豚肉個樣望落去已經覺得好好味,食落去都係一樣咁好味,佢啲肉唔算切得好薄,但係食落去完全唔會覺得靱,亦都好有肉味。墨魚滑整到好似心形咁,好有心思,食落口真係有一粒粒嘅墨魚咁樣,唔係麵粉。最後就係我最鍾意食嘅毛肚,大大塊咁放落去煮,幾秒就食得,爽口又美味,真係食過返尋味。總括嚟講呢一餐真係食得好飽,因為我哋叫咗個椰子雞湯底係

總括嚟講呢一餐真係食得好飽,因為我哋叫咗個椰子雞湯底係成隻雞咁上,再加埋其他肉類,我哋兩個人都食到非常滿足。