2021-11-30
這星期天氣跌到十幾度,朋友約一齊去食火鍋。經過牛知己,睇見招牌是韓湯火鍋放題未試過就走入去試一下。朋友喜歡食牛,他揀澳洲牛個餐,但我唔食牛,湯底就冇揀牛骨煲的雪濃湯,反而揀了傳統的蕃茄湯和沙嗲湯,湯底濃但不會太咸,不錯。湯底未到就出去攞配菜和飲品,除了普通蔬菜、肉丸,有羽衣甘藍🥬和天婦羅,食材都新鮮衛生,而且有提供一些韓色熟食和泡菜,種類都唔少。湯底到之前送了一份刺身也是唔錯的。餐廳用平板電腦落單,好方便。餐牌內有新鮮虎蝦任食,我哋最少食咗1打。朋友不停叫牛板腱和牛肩肉,他的評價是一點都唔差,雖然我沒有食牛,但我想講黑豚肉和五花腩片係高質的,可能因為係穀飼,好有肉味。除了雪糕機有特色外,汽水和甜品比較普通,但整體計算埋食材質素CP值高,一定會再食過😊