2017-05-09
去咗荃灣嘅稻八食日式火鍋放題,入面裝修係木為主,都幾舒服.同埋掛咗唔少燈籠,幾有日本feel.牆上仲有用貓做主題嘅壁畫.佢哋仲有藤籃俾食客擺個人物品,又有BB櫈,切合唔同人士嘅需要.放題限時兩個鐘,收費方面就按牛肉等級區分,呢次試咗$238一位嘅極上安格斯牛小排放題,可以任點任食刺身同幾款肉類,其他火鍋料,炸物,飲品同甜品等等就晌自助區自取.自助區嘅醬料有蔥花,辣椒,蒜蓉,芫茜,芥辣,醬油,芝麻醬,柚子醋,辣椒七味粉,胡椒海鹽等等,前菜就有蒜味螺肉,中華沙律,雜菜,車厘茄,青瓜,枝豆,粟米粒,子薑等等.蔬菜分別有皇帝菜,生菜,旺菜,南瓜,冬瓜,番茄,木耳,翠玉瓜,蘿蔔,粟米,蓮藕,冬菇,雞髀菇,金菇,其他火鍋料有油揚豆腐,枝竹,魚蛋,龍蝦丸,豬肉丸,墨魚丸,牛肉丸,芝士丸,海膽丸,蟹籽丸等等.另外仲有提供比較飽肚嘅粉麵飯之類.三個大雪櫃入面放咗最少十幾款飲品,常見嘅有可樂,七喜,亦有烏龍茶,綠茶,柑桔檸檬等等.除咗無酒精飲品之外,佢哋仲有加$20任飲Asahi啤酒嘅優惠,不過就要全檯人一齊加錢,亦可以只係俾$20單買一杯.如果本身鍾意杯中物嘅話,任飲的確比單買抵飲一啲嘅.呢個放滿Dre
佢哋仲有藤籃俾食客擺個人物品,又有BB櫈,切合唔同人士嘅需要. 放題限時兩個鐘,收費方面就按牛肉等級區分,呢次試咗$238一位嘅極上安格斯牛小排放題,可以任點任食刺身同幾款肉類,其他火鍋料,炸物,飲品同甜品等等就晌自助區自取. 自助區嘅醬料有蔥花,辣椒,蒜蓉,芫茜,芥辣,醬油,芝麻醬,柚子醋,辣椒七味粉,胡椒海鹽等等,前菜就有蒜味螺肉,中華沙律,雜菜,車厘茄,青瓜,枝豆,粟米粒,子薑等等. 蔬菜分別有皇帝菜,生菜,旺菜,南瓜,冬瓜,番茄,木耳,翠玉瓜,蘿蔔,粟米,蓮藕,冬菇,雞髀菇,金菇,其他 火鍋料有油揚豆腐,枝竹,魚蛋,龍蝦丸,豬肉丸,墨魚丸,牛肉丸,芝士丸,海膽丸,蟹籽丸等等. 另外仲有提供比較飽肚嘅粉麵飯之類. 三個大雪櫃入面放咗最少十幾款飲品,常見嘅有可樂,七喜,亦有烏龍茶,綠茶,柑桔檸檬等等. 除咗無酒精飲品之外,佢哋仲有加$20任飲Asahi啤酒嘅優惠,不過就要全檯人一齊加錢,亦可以只係俾$20單買一杯.如果本身鍾意杯中物嘅話,任飲的確比單買抵飲一啲嘅. 呢個放滿Dreyer’s嘅雪糕櫃好吸引呀,而且係比較貴價嘅D-Collection系列迷你裝,唔少日式 火鍋放題都係按人頭俾,呢度就係任食,都幾難得. 自助區入面仲有個特別嘅角落,可以俾食客自製炸物,聽店員講佢哋係第一間由日本引入呢款炸串機嘅食肆,旁邊嘅雪櫃就放咗幾款用竹籤串好嘅食物,例如鮮蝦,冬菇,青椒,茄子,秋葵,一口番薯,芋頭魚餅,香腸,炙燒芝士丸等等. 晌自助區拎完食物就埋位食嘢喇. 刺身有油甘魚,吞拿魚,三文魚,希靈魚,馬刀貝,北寄貝,八爪魚等等揀.不過我哋只係試咗其中幾款,油甘魚有魚油甘香,馬刀貝爽口,吞拿魚鮮味冇筋,甜蝦如果甜一啲就仲好. 火鍋湯底揀咗九州豬骨濃湯. 店員一口氣拎咗一堆任點任食嘅肉類嚟,分別有極上安格斯牛小排,日本北海道雞片,美國自然豚肉片同羊肉,我哋試嘅$238 放題仲一份海鮮盛合.
自家製嘅炸秋葵同炸一口番薯,配上天婦羅汁同蘿蔔蓉,外脆內爽甜.可能係自己有份參與,我覺得好好食呀.
任點任食嘅肉類質素唔錯,自助火鍋料選擇都唔少,最好玩嘅係可以用炸串機自製炸物,同埋仲有任食嘅Dreyer’s D-Collection雪糕,呢日7:30前離座仲有折扣優惠,CP值就仲高.