天氣凍冰冰 , 最好就係圍住個火爐食打邊爐啦! 朋友介紹我去呢間樓下火鍋飯店,原因係不論食物,環境裝修都好食住條水,打正懷舊年代的造型,好有賣點。睇餐牌,食材方面也頗具心思,有別於一般火鍋店。一落到飯店, 有種穿越時空感覺,去到70 80年代,在大排檔食火鍋的環境。置身室內的大排檔,衛生有保證,又唔怕天氣冷等問題。有幾款基本醬料必備供食客選擇。打邊爐最重要既係湯底,我哋選了清而滋潤的芫茜皮蛋豆腐湯,湯呈奶白色, 清香味道甜美,飲落好順喉。首點左個小食:椒鹽粟米,自從係澳門食過呢個做法的粟米,一試愛上,令平平無奇的粟米施上魔法,椒鹽炒香,辣味惹香,無法抗拒呢!一定要試!牛胸尖:呢度有售牛比較刁鑽部位,今次試吓,果然唔同質感同味道,是牛胸前脂肪,看似油膩,但入口出奇地爽口。食法可淥15秒就最爽脆,又或者淥3分鐘讓牛油滲出,慢慢嗒出油香。好過癮!紫菜炸響鈴: 即製炸響鈴,既脆又無油味,好鐘意中間仲卷住紫菜,健康又增添美味。招牌餃(黑松露蟹肉餃):皮夠薄,餡料夠多,滲出濃濃黑松露香味,加上啖啖蟹肉,雙重鮮味,充滿幸福感! 我最喜愛之一。竹笙釀墨魚: 好特別,外層竹笙好爽脆,而包著手製墨魚丸

睇餐牌,食材方面也頗具心思,有別於一般火鍋店。

有幾款基本醬料必備供食客選擇。

竹笙釀墨魚: 好特別,外層竹笙好爽脆,而包著手製墨魚丸,好彈牙,雙重口感,墨魚滑好鮮味豐富足料!

油麥菜: 新鮮脆綠油麥菜,淥一淥保持爽口,非常鮮甜。

花枝片:新鮮切片花枝片,夠爽口軟腍不韌,蘸點醬汁同吃更添滋味!

整體食物質素不錯,火鍋料款式特別,又夠地道特色,個人會推介一試!
  • 餐前小食