2016-03-09
港女:我一間餐廳唔會食兩次囉~但面對好食嘅餐廳,就會用食過幾多次形容,心理很矛盾呢!對我嚟講好食嘅餐廳要包括:食材新鮮有特色、價錢抵勝價比高、返吃幾次依然回味!相對環境嘅要求不高,有簡單服務就可以,身邊朋友都被你邀請過去。相信每位喜歡食嘅朋友,心裏已經有幾個好選擇,不防留言跟我分享一下!今日嚟到一哥私房菜,係朋友推介嘅餐廳,食過返尋味後帶我哋嚟,由佐敦地鐵站行嚟大約三分鐘路程,地下有專用升降機上到餐廳,張貼餐牌,方便食客閱讀,先食雞煲後食蟹鍋,價錢$258位,大家就睇下份量有幾多!由走廊行入餐廳有好多藝人嘅相片,鍾嘉欣、辣姜哥、黃宗澤都嚟過!喺餐廳慶祝劇集煞科。先嚟一份泰式生蝦,蝦肉厚實清甜,配有泰式香草辣醬,非常刺激過癮!但我有一個習慣,吃生蝦時,第一份都唔會點醬汁,只想嚐嚐係蝦中嘅鮮甜味,才能知道生蝦否合格!配合不同口味,店家提供唔同嘅火鍋調味料,有切得好幼身嘅指天椒,生蒜蓉、香蔥、泰式辣醬及炸蒜。打邊爐一講到任食,都會以為係酒家配料唔算特別種,但今日嚟到呢到,有總私竇嘅感覺,餐廳係佐敦旺中帶靜,獨立房裏面有冇其他人,可以隨便講隨便笑,氣氛唔錯。雞煲急不及待送上,鍋中嘅雞肉已經炒過
但面對好食嘅餐廳,就會用食過幾多次形容,心理很矛盾呢!
相信每位喜歡食嘅朋友,心裏已經有幾個好選擇,不防留言跟我分享一下! 今日嚟到一哥私房菜,係朋友推介嘅餐廳,食過返尋味後帶我哋嚟,由佐敦地鐵站行嚟大約三分鐘路程,地下有專用升降機上到餐廳,張貼餐牌,方便食客閱讀,先食 雞煲後食蟹鍋,價錢$258位,大家就睇下份量有幾多! 由走廊行入餐廳有好多藝人嘅相片,鍾嘉欣、辣姜哥、黃宗澤都嚟過!喺餐廳慶祝劇集煞科。 先嚟一份泰式生蝦,蝦肉厚實清甜,配有泰式香草辣醬,非常刺激過癮!但我有一個習慣,吃生蝦時,第一份都唔會點醬汁,只想嚐嚐係蝦中嘅鮮甜味,才能知道生蝦否合格! 配合不同口味,店家提供唔同嘅 火鍋調味料,有切得好幼身嘅指天椒,生蒜蓉、香蔥、泰式辣醬及炸蒜。打邊爐一講到任食,都會以為係酒家配料唔算特別種,但今日嚟到呢到,有總私竇嘅感覺,餐廳係佐敦旺中帶靜,獨立房裏面有冇其他人,可以隨便講隨便笑,氣氛唔錯。 雞煲急不及待送上,鍋中嘅雞肉已經炒過,上枱時再加熱三分鐘,特別用計時器計準時間非常謹慎,香氣已經忍不住衝出鍋蓋,辣味滲入雞肉,亦一邊吃下其他配料,洋蔥、薑等都令雞肉十分惹味,奇怪點解我身邊嘅朋友都停晒手? 當我獨力食晒成個 雞煲,還在回味時,店家又再送上一個煲,原來係用嚟打邊爐嘅係鮮茄花甲肉蟹鍋,蟹鉗非常大隻真*肉蟹,水滾後就要食啦,否則就會太老浪費就唔好啦!火鍋裏仲有花甲,特別係蕃茄提升鮮味,湯底非常清澈,等待加入更多海鮮後,湯底一定更鮮甜。 食物一浪接一浪,唔怪得朋友們頭先停哂手,接下來嘅係豐富海鮮盤,令到我哋嘅房間氣氛非常熱烘烘,一共十一款配料,絕無花假!!分別係海蝦、龍躉、脆肉鯇、帶子、生蠔、蜆肉、鮑魚、象拔蚌仔、平貝(大型新鮮帶子)、蟶子及魷魚,非常吸引各人嘅鏡頭,淨係呢一個海鮮盤已經回本啦! 都未食過脆肉鯇會咁爽口,連魚肉都咁嚼勁,對於一般魚肉嘅感覺分別好大,心裏充滿矛盾。海蝦蝦身大隻,拆開時完整,厚實彈牙。龍躉件一啲都唔孤寒,非常大件肉質新鮮。一時衝動,將所有平貝一次過放落 火鍋,即刻遮住晒成個煲,裏面嘅帶子好大隻,真係豐富得有啲驚訝。 蟶子方面有大約一隻手咁長,中間嘅肉都幾粗,而店家嘅所有貝殼類都無沙,處理得好好,象拔蚌仔新鮮到上枱時仲喺到郁嚟郁去,大粒鮮甜彈牙,帶子大約A級厚度,打橫切開一半方便觀察熟成程度,大家要留意住呀! 餐廳有大約十一間獨立房,每間都有獨立洗手間及電視機,私隱度極高,好似去唱K咁包房,所以要麻煩店員時就要按鐘,而且好快就到非常方便貼心! 之後 火鍋配料還未完結,仲有食唔完嘅食材,手切本地牛頸脊、三寶丸雲吞水餃、蔬菜拼盤及炸物。炸物有香口嘅炸魚皮、響鈴、生根,蔬菜有油麥菜唐生菜等,仲有金菇雞髀菇,打邊爐食咗咁多肉一定要中和一下! 嫌唔夠食,有得另外追加,肥牛、海鮮、 刺身等大約$38至$68一碟,都唔算太貴,不過我食過就知份量絕對足夠!牛頸脊非常多雪花,唔會切得太薄,帶出油脂香味,十分鍾意用蝴蝶切法嘅牛肉。 其他小食中丸類中有墨魚丸、牛丸及貢丸,各款來貨嘅質量都不錯,墨魚丸有嘅濃味、牛丸嘅爽口,好似瀨尿牛丸咁彈牙,鳳城水餃內裏材料豐富,有厚切冬菇,雲吞就有鮮甜蝦肉。之後仲食多兩個烏冬,配合湯底非常鮮甜,最後你一碗,我一碗咁飲晒啲湯〜 平均消費$316/位,5位,包晒以上所講嘅!
一哥私房菜 Number One Kitchen
星期一至日: 17:00-03:00
佐敦佐敦道28-28A號佐敦廣場2樓
Tel: 6999 0050
之後個有生果拼盤,一邊食就等等胃部消化先離開啦!