2018-02-27
小妹係火鍋迷,因為鐘意火鍋夠自由鐘意食咩就放咩,又適合大伙兒傾天飯聚,所以一到天氣涼小妹就四處去火鍋。但經常食火煱有時會太熱氣,今次見到有養生火鍋仲有美人鍋,一於拉埋媽媽去試一試個湯底有幾養生先得。火煱店位於荃灣大鴻輝,要提提星期五六日晚來既朋友們要預早小小,因為紅日人流超多,有時只是排隊等升降機隨時用你15分鐘以上!火鍋店裝修以傳統中國風為主,門口有紅色燈籠,用通花設計的門窗分隔,感覺置身古時茶樓,氣氛高尚。火鍋一共有6個湯底選擇,分別有麻辣鍋,酸菜白肉鍋,寧神養心鍋,秘制薑母鴨鍋,美人鍋,養生鍋。花多眼亂,後四個我都想試。火鍋店可供鴛鴦鍋,不需另加收費,重點是鴛鴦鍋跟單鍋湯料是一樣,不會因點了鴛鴦鍋而減少了湯料,真的不得不讚。例如寧神養生鍋湯底有半隻雞,美人鍋湯底有半隻雞,如鴛鴦鍋點以上兩款一共加埋有一隻雞!這點照顧心大心細及大伙兒的食客。除湯底多選擇外,配料選擇亦多,巧手小食,肉類,海鮮,豆品類,手工丸類,,餃類,滑類,蔬菜,價錢都相當合理。自助醬料區鹽酥雞 $58火鍋前來個台灣小食,小妹最欣賞的是鹽酥外身炸到脆口但雞能保持雞肉嫩滑。鴛鴦鍋唔需要另加錢,貪心既小妹當然唔放過,一於
這點照顧心大心細及大伙兒的食客。
自助醬料區
鹽酥雞 $58
鴛鴦鍋唔需要另加錢,貪心既小妹當然唔放過,一於嚟個美人養生鍋。
美人鍋 $188
美人鍋~ 女仕美顏至寶,小妹最愛
湯料有桃膠,原隻烏雞,杞子、南棗,金華火腿老火肴制湯底。
材料豐富,美顏之寶一定要提一提桃膠,含豐富膠原蛋白,係美顏既一大原素。入口似海底燕窩,吸收湯底的濃濃金華火腿味道,食多幾舊都咁滋味。
仲有女人恩物烏雞,不論點全鍋湯底還是鴛鴦湯底都有整整半隻烏雞,烏雞雖然用來肴湯但肉質仍然嫩滑,好味又滋陰又補虛勞,我地二人完全清哂半隻雞,非常滋味。
補血明目有龍眼乾,杞子,南棗。補氣有黨參,全部都係女仕進補的首選,唔飲多啖都對唔住自己。
養生鍋 $188
養生鍋~補氣之選
以多款藥材及人參,沙參,火腿,老雞及豬肉,龍眼乾及紅棗肴制而成。材料一樣豐富,人參沙參非常多,試一口湯,人參味非常岀眾,清甜得很。這款湯底適合需要補氣的食客。
湯底配料還附有鴨血,蜂巢豆腐。
極上雪花肥牛 $188
火鍋點少得牛肉,只是牛肉都有幾款選擇。小妹選擇中等價錢的極上雪花肥牛。
話明雪花肥牛仲要極上,細緻油花分布抵食!
黑松露蝦丸 $48 半份
黑松露味道岀眾,彈牙爽口,但唯一是欠缺了點蝦的味道。
小妹提意不要沾醬油,因為會掩蓋黑松露的鮮味!
自家制水蓮餃 $42 半份
聽説水蓮是台灣罕見蔬菜,加上由台灣空運到港。小妹從未嚐過水蓮,一於試一試呢個自家制水餃。
水蓮味道似芹菜味道,但小妹認為餃子味道偏咸。
紫准山麵 $38
火鍋有靚湯底,當然要點粉麵來點綴一下。
紫准山麵夠特別,小妹好奇想試下味道如何。
可能湯底太鮮太濃,麵完全浸入湯的藥材味,完全覆蓋准山味道。但麵質不錯,煮得耐都唔會變軟。
加一服務費,茶芥及醬料每位$20。二人共$626,平均每人3百幾蚊,以新鮮選料價錢合理了。當然養生選料及材料級數不能跟任食火鍋相比,養生鍋材料多以台灣空運到港確保新鮮,小妹會再來邊食邊美顏邊養生心。
小妹下次會早點來,晚上1930埋單有半價啊,不能錯過!