2019-09-18 47 瀏覽
今晚同朋友嚟到銅鑼灣打邊爐,個人鍾意麻辣火鍋,但朋友唔算食得好辣,所以叫咗個雙拼湯底(姫松茸冬瓜湯、血池麻辣湯)($136)。姫松茸冬瓜湯湯底用姫松茸、冬瓜、豬肉、蜜棗等炮製而成,感覺冇加到味精,似老火湯,開頭未落任何火鍋配料之前可以試吓湯底,單飲湯底都幾好飲。至於血池麻辣湯,辣度大約係中辣,唔算真係好辣,但仍有麻辣嘅刺激感,用來做火鍋湯底一流!火鍋配料方面叫咗個二人海鮮尚盛($228),有廣島蠔、聖子皇、白鱔片、大花甲、海蝦各二,海鮮非常新鮮,食落一啲腥味都冇,而且又大隻,啖啖都係肉。特尚手切牛(中)($180),油花分布均勻,而且係手切牛,比一般機切嘅厚身,落火鍋湯底煮十幾秒就食得,肉質一啲都唔韌!鮮炸脆響鈴($48),自家製響鈴,比起一般市售嘅大好多,淥3秒左右就可以食,響鈴吸收晒湯底精華,又帶點脆食,好食!木耳鮮蝦雲吞($78@8),又係自家製嘅雲吞,雲吞大大隻,內裏有木耳、豬肉、原隻鮮蝦等配料,比較推薦加入麻辣湯底,雲吞皮會吸收麻辣湯,唔使配任何醬料都好好食!羽衣甘藍($38),好少有火鍋店會提供呢一種菜,就算碌咗好耐,蔬菜仍然好脆身,口感非常特別!另外,仲有醬料提供,有生蒜

另外,仲有醬料提供,有生蒜蓉、炸蒜蓉、辣椒、XO醬、蔥、芫荽、麻油、豉油、姜蓉、芝麻,食客可根據個人喜好自行條配醬汁!