2017-06-06
打邊爐通常都一大班人,想傾計又嘈得濟,唔係俾自己嘈親就係隔離枱影響,不過友人推介左灣仔既新南苑,即刻就唔同講法啦。之前係旺角都食過,佢既海鮮拼盤新鮮又抵食,又有多款湯底選擇,留下好印象。今次灣仔店新開張,又可以去試下啦。新店係租貴又繁忙既地區,灣仔同金鐘甲級商廈之間,但價錢同樣係$278(竟然係冇加價?!) 一去到店就被壁畫吸引。好得意既畫風,唔知點解俾人一種鬼太郎既感覺。全店都以壁畫為牆既裝飾,連房間入面都有。講起房,呢度有不同大細既VIP房選擇,夠人就可以預先book,唔會有額外收費。最大既係14人房,所以話多人去打邊爐都唔一定嘈。有趣既椅子,可放袋!睇過店既大小角落先入座。一早已有小食恭候,仲有一車既調味料可選,最得意既係呢個豉油壺。小食係甜酸木瓜同腰果 木瓜爽口,清新開胃!腰果唔係花生!!烘脆香口,食住慢慢揀湯底。未黎火鍋之前先享用雞煲(三人或以上送的)。一開始係平平無奇既一個煲(好似廢話),過左三分鐘,店員過黎炒炒佢,一開蓋,好香好香!大蔥既味道濃烈,加上濃郁既醬料同肉間流出既雞汁,香氣四溢,仲好大煲!店員重覆等下炒下左三次之後加入油炸鬼,食得!雞肉仍然鮮嫩,醬汁唔會太鹹,嗅
有趣既椅子,可放袋!
未黎火鍋之前先享用雞煲(三人或以上送的)。一開始係平平無奇既一個煲(好似廢話),過左三分鐘,店員過黎炒炒佢,一開蓋,好香好香!大蔥既味道濃烈,加上濃郁既醬料同肉間流出既雞汁,香氣四溢,仲好大煲!店員重覆等下炒下左三次之後加入油炸鬼,食得!雞肉仍然鮮嫩,醬汁唔會太鹹,嗅覺既刺激多於味蕾,不過仍然係豐富既享受。因為怕辣要左唔辣,但之後聞到隔離枱辣既更有麻香,應該都係唔錯既選擇。
等既其間店員仲送左芝士燒蠔
之後上左個可愛湯底,你睇下隻熊!店員話係用紅蘿蔔,南瓜,薯仔,高湯燉煮,再加入魚膠粉,絕對係精華版既湯粒。仲有新鮮既白蘿蔔,蕃茄,粟米,花蛤同蟹,只要加入湯,一滾就可以開始,唔會怕一開頭湯底唔夠味!
先黎海鮮拼盤:扇貝,蟶子,蠔,鮑魚,蝦,龍躉魚片,鯇魚片等。店員仲建議我地可以免費幫我地燒。燒左既鮑魚特別好食,夠軟又入味!甲貝類沾上泰式醬汁會更好。蝦略乾,鍾意泰國夜市味道既就有口福。
蝦淥完都保持好大隻,而且肉質彈牙。
一
龍躉片同鯇魚片可再叫,前者係一般任食火鍋中少見,其鮮,爽,彈,滑實無可比異,後者卻更見餐廳級數,不單比坊間既肥美,更比龍躉片充滿脂香,入口即將其香味入侵每個各落,兩者相比,我更愛後者。
手打丸類都好有心思,最愛芝士牛丸,特別而且香口,可以再叫!
魚皮餃皮比一般既薄,薄到雲呑咁,仲要爆多饀料,你睇下佢爆曬出黎!
牛頸油脂分佈平均,肉味香濃,鮮紅證明新鮮切出黎,唔會雪到死曬。可以唔洗淥到全熟,七成熟會更嫩而油脂又剛好能融化出其獨有香味。
魷魚,豚肉,牛栢業縮小了!記得唔好淥咁耐!
魚皮我覺得係自家製,一淥就見真章!好長無斷開,唔似出面碎減減,又黏黏靭靭,有咬口。Goodgood!響鈴卷都係我喜愛既。淥一淥就可以拎起。聽到隔離枱話三秒定律,我就覺得一下都夠!
最後落埋蔬菜籃既菜,吸盡肉味,湯底既精華,但唔好以為咁就完!
呢杯滑滑既蛋白燉鮮奶先為今晚畫上完美句號。
I Love 自家涼茶!!!!
題外話/補充資料:
店員話海鮮每日四點到貨,即日準備先可以保持新鮮!