平日也多與朋友在銅鑼灣食飯, 但不是友人帶路下, 原來隆堡柏寧頓酒店有一間食韓國野的店舖, 叫首爾家韓國料理. 坐下後, 店員先奉上前菜, 一共有六碟, 估不到款式有咁多, 即使不食辣嘢的我, 也有不少選擇. 我地點了牛尾湯, 炆牛肋骨餐和海鮮蒽油餅. 牛尾湯. 個湯比較淡, 所以附有鹽, 有需要時可以加入湯中. 牛尾的肉算幾腍身, 肉也有不少. 炆牛肋骨餐. 上枱時已經香味撲鼻, 並跟有一碗白飯. 這個較牛尾湯濃味得多, 牛肋骨炆得不但夠腍身, 而且相當入味, 非常好味道. 除了牛肋骨, 仲有其他配料, 如紅白蘿白, 年糕, 全部不要錯過, 因為吸收晒所有精華, 特別惹味. 而個汁混入白飯一齊食就最啱. 海鮮蒽油餅. 由於我唔食辣, 所以選了這款海鮮口味. 蒽油餅唔算太油膩, 若蒽味再多一點, 更加好味道. 餅的厚度適中, 入口時幾鬆軟, 不會太乾身. 最後, 點了熱的韓國梅子茶. 一口氣食了不少濃味的食物, 飲番一口帶酸的梅子茶, 能夠幫助消化, 又能解油膩.

我地點了牛尾湯, 炆牛肋骨餐和海鮮蒽油餅.

牛尾湯.

牛尾湯
個湯比較淡, 所以附有鹽, 有需要時可以加入湯中.

牛尾的肉算幾腍身, 肉也有不少.

炆牛肋骨餐.

上枱時已經香味撲鼻, 並跟有一碗白飯.

炆牛肋骨

而個汁混入白飯一齊食就最啱.

海鮮蒽油餅.

由於我唔食辣, 所以選了這款海鮮口味.

蒽油餅唔算太油膩, 若蒽味再多一點, 更加好味道.

餅的厚度適中, 入口時幾鬆軟, 不會太乾身.

最後, 點了熱的韓國梅子茶.

牛尾湯
炆牛肋骨