2024-01-16 44 瀏覽
爐端燒一直都係我鍾意嘅烹調方法之一,十分重視火候同材料嘅新鮮度,完全考驗廚師對食材嘅理解同熟悉😀如果一間餐廳嘅爐端燒料理出色,咁佢哋嘅出品就點都唔會差😎悅火主打嘅爐端燒同日本嘅風格相似,佢哋會將所有食物一字排開放喺吧枱,讓客人可以直接見到每樣食材,咁樣亦都係佢哋對餐廳食材有信心嘅保證🏵️刺身五品(牡丹蝦/深海池魚/帶子/鯖魚/赤身)食完刺身五品,心情真係好似潮汐🌊咁高漲。每一款刺身都有佢獨特嘅風味,啱晒鍾意細味嘅我。牡丹蝦🦐,一入口,咬落去啱啱好,蝦肉彈牙,仲充滿咗海水嘅鮮味。睇住啲蝦肉閃閃發亮,淨係視覺效果已經攞晒分。而家講到深海池魚,真係令我無法忘懷嗰種滑溜溜嘅觸感,暖暖哋一過喉,啲魚肉🐟緊實但唔會過硬,好似係海嘅味道喺口腔裏面擴散開嚟。帶子🐚,嗰種細膩嘅口感同甜美嘅滋味,真係難以言喻。佢哋擺咗啲帶子成一溜,食落去就似係喺海底🌊行過一樣,連個氣氛都跟住浪漫起嚟。鯖魚真係出乎我意料之外,通常呢款魚會有啲腥,但喺呢度食嗰份,一啲都唔會覺得有腥味,只係清新嘅海味🐟。赤身就更加唔洗講,個個汁液豐潤,肉質絲滑,仲有一種獨特嘅甘香,食一啖已經令人陶醉喇💓。套句朋友嘅說話,呢種赤身刺身就好似係高貴

赤身就更加唔洗講,個個汁液豐潤,肉質絲滑,仲有一種獨特嘅甘香,食一啖已經令人陶醉喇💓。套句朋友嘅說話,呢種赤身刺身就好似係高貴嘅海中紅寶石一樣👑。

總之,今次嘅刺身五品體驗,就好似食咗一個海洋嘅奧秘盛宴一樣,每一啖都係一次美妙嘅探險🎉。下次再去食飯,一定會再點嚟試,無可能會厭架!👏🏻🤩

爐端燒燒物八品(牛小排/牛舌/黑豚五花腩/雞腿肉/白鱔/番薯/秋葵/車厘茄)嘅擺盤仿如一幅畫咁精美😀由於每樣食材要燒嘅時間都唔同,所以特別考驗廚師嘅經驗,而成品足以睇得出廚師嘅能力非常之高,每串燒物都做到外香內嫩嘅感覺,值得加許😊