2018-08-06 342 瀏覽
星期天傍晚,大熱天時做咩好,朋友竟然約我打邊爐,呢一刻內心充滿無限掙扎。。。。。決定先去買杯飲品降降溫,天后地鐵站附近食肆都算多,講到飲品店又豈止一間喎。一眼望埋條街已經有四個選擇:一間係好出名嘅,叫茶咩會另一間係買咖啡嘅PP Coffee 仲有間都出名嘅,叫些牙Tea最後還有一間無名小店,買小食之餘都有珍珠奶茶及&果汁點解最後會揀咗些牙Tea呢?即係宜家講緊果間,原因有三。。。。。首先無名小店嘅價錢平到嚇親,一杯珍珠奶茶只需$8蚊,吸引了不少賓記來幫襯,人流最多。呢一刻我嘅小人之心出現了,究竟佢沖D咩比我飲呢?收$8蚊,驚驚地。然後唔想同賓賓爭,決定離開小店。PP Coffee 又點呢?店內有坐位,又有強大冷氣,消暑一流。但係呢個品牌分店超多,真係唔驚飲佢唔到,現正天氣太熱,熱咖啡又不是我心中想要的東西,就算轉做凍咖啡都係怕佢削胃,所以唔揀佢。好喇,咁茶咩會又點睇先,我有走去望下個餐牌嫁,但係鋪頭連鬼影都無隻(即係冇客人),價錢又比起其他店舖貴幾蚊,店員自己係舖頭自己忙,眼尾都無望下我,諗諗吓又諗諗下,隻腳就慢慢遠離咗佢。就係咁,最後嚟咗ShareTea(中文名叫歇腳),我就鍾意叫佢

一眼望埋條街已經有四個選擇:
一間係好出名嘅,叫茶咩會
另一間係買咖啡嘅PP Coffee
仲有間都出名嘅,叫些牙Tea
最後還有一間無名小店,買小食之餘都有珍珠奶茶及&果汁

點解最後會揀咗些牙Tea呢?
即係宜家講緊果間,原因有三。。。。。

就係咁,最後嚟咗ShareTea(中文名叫歇腳),我就鍾意叫佢 “些牙Tea”。

4間之中,呢間有人流,客人種類包括港人,鬼佬,內地亞姐,而且飲品定價不太高,要咗大大杯都係收我$22蚊。除咗奶茶,冰茶,沙冰,還有果茶系列。見到果茶系列就覺得解渴,又唔驚佢削親我個胃

金柑檸檬+話梅(大杯裝)

我今次呢杯叫 “柑吉檸檬+話梅” (半甜,少冰)

入口冰涼透心,酸中帶甜,開胃醒神。冰塊在飲品內流動著,熱辣辣感覺全消。飲品顏色是檸檬黃,底部有粒話梅,完全是消暑佳品。

不過又要講返轉頭,我等杯嘢飲都等咗12-15分鐘,等到汗都出埋,無計啦自己係都要揀間有人幫襯嘅舖頭

外賣自取
金柑檸檬+話梅(大杯裝)