2017-07-31
又到星期五,舊同學飯局,成班女子聚會,姊妹推介「炎丸」,地方好舒服,食品又超正。一進入餐廳,見到炎炎的火,料理師正忙於不同的燒食品。口水已留了。幸運地竟然有VIP房,好大好舒服又有privacy ,幾個墟一齊傾計又唔會嘈到人,又沒有限時段。餐牌內好多款食品,最impressive係飲品- 推介唔同口味的frozen beer,叫了水蜜桃味,好香甜啊,而上面有棉花糖般的泡泡,好可愛啊。梅酒有兩頁咁多種不同牌子,叫了sampling set ,有五種,個人覺得山梨的好味,秋田的因梅子味道不多,味道麻麻。在炎丸,當然要點燒鳥啦,燒雞翼外脆內juicy!冬菇同青椒剛剛好,唔乾又鮮甜。西京燒銀鱈魚,個汁較得好食到不得了最特別的莫過於番薯,有忌廉蜜糖汁,點著食好似軟雪糕咁。另外的燒番薯一條一條整齊排列,外脆內香甜。壽司好特別!一個長玻璃碟上好特色的壽司,又鮮又驚喜。海鮮材料之間的crossover配搭,好有surprise !天婦羅方面我個人覺得一般味道,可以啦。是晚由七時到十時三十分,好開心的女子聚會。
天婦羅方面我個人覺得一般味道,可以啦。
是晚由七時到十時三十分,好開心的女子聚會。