2012-05-01
2月4日, 食完大榮華, 就去埋我地今日最後一站, 食甜品! 涼粉已經out咗, 要講近期元朗最熱爆嘅甜品, 一定係電視都有介紹嘅炒冰~ 嚟到呢間甜心, 喺路邊開晒d枱枱櫈櫈, 好有風味~ 凍冰冰食個炒冰, 透心涼!::: 榴槤炒冰 ::: $38招牌主打嘅榴槤炒冰整到好似個月餅咁, 伴碟除咗有士多啤梨同西瓜之外仲有四塊薯片~ 好搞笑! 榴槤炒冰因為炒過, 所以質地相當軟滑~ 榴槤味好香, 但又唔會好漏, 甜度都自然適中. 其實炒冰配生果係好正常, 但配薯片食味道就唔係咁夾, 不過軟滑嘅炒冰同脆卜卜嘅薯片兩種唔同口感都幾得意~::: 芒果炒冰 ::: $30芒果炒冰嘅份量足足有榴槤炒冰嘅一倍, 成舊番梘咁, 再加埋西瓜粒, 色彩光鮮, 唔食得都睇得~ 食落其實幾似食刨冰, 沙沙地咁, 但係質地更加結實, 可以一路食住一路維持住一個固體樣~ 芒果味好豐富, 幾啱我口味, 甜甜地加上少少酸味, 西瓜嘅清甜味亦可以混和番芒果嘅濃郁味~ 一路食住個冰凍炒冰, 一路食風, 夏天食就非常一流, 但係冬天就唔好喇…炒冰就真係夠晒創意, 賣相仲非常豐富, 睇嚟佢地可以用呢個招牌菜keep住生意興隆,
::: 榴槤炒冰 ::: $38
::: 芒果炒冰 ::: $30
炒冰就真係夠晒創意, 賣相仲非常豐富, 睇嚟佢地可以用呢個招牌菜keep住生意興隆, 大展拳腳~