2017-04-20 2122 瀏覽
情綿綿,軟綿綿,意綿綿,暖綿綿,愛綿綿,糾糾纏,繞繞纏,綿綿纏,纏纏綿,癡癡纏。寫歌詞咩,哈哈!其實,我只係想勾畫出一碟炒滑蛋嘅風姿綽約,所綻放出來嘅優雅氣質和柔美體態。無論你食滑蛋蝦仁或者滑蛋叉燒或者滑蛋其他, 記住:個主角永遠係炒滑蛋,而唔係叉燒、鮮蝦或者其他。一碟靚嘅炒滑蛋,一定要夠軟,夠嫩,夠滑,夠暖,不可過油,不可過火。仲要一定要夠多,要完完全全掛滿唒隻鮮蝦,先可以展現出滑蛋嘅豐滿身段,體態撩人,貼貼服服,如何將一隻鮮蝦征服!😂😂😂咁我哋去返現場,問吓啲現場觀眾,請問呢碟滑蛋小姐夠唔夠靚女呢? 「靚到暈,冇得頂,未見過咁靚,未試過咁正!」現場觀眾嘅反應係一面倒,睇嚟係眾望所歸嘅大熱門。咁啱見到梁師傅,我忍唔住要即讚:梁師傅好嘢,未食過咁靚嘅炒滑蛋。梁師傳笑逐顏開,帶點自信同我哋講:「 炒滑蛋係龍田師傅親自傳授我的,炒滑蛋係師傅嘅名菜之一,唔可以失禮㗎!」原來係龍田師傅高徒,唔怪得知啦!龍田師傅可謂中菜廚師界嘅傳奇人物。當年,貴為鑽石酒樓總廚,但同時間龍田師傅亦係15間酒樓嘅總廚,一人騎十五間酒樓,厲害嗎?服未?後生一輩可能都未聽過鑽石酒樓,真可惜。當時,鑽石酒樓雖未至係最高級

後生一輩可能都未聽過鑽石酒樓,真可惜。當時,鑽石酒樓雖未至係最高級,但其實係禾稈冚珍珠。鑽石酒樓的其中一個創辦人就係鏞記酒家老闆甘穗輝先生,所以識食嘅都知,鑽石嘅燒鵝其實都幾好食,鑽石個燒鵝爐都係有駁煙囪㗎。鏞記行一線,鑽石走二線,玩哂啦。加埋龍田師傅坐鎮,炒滑蛋、柱侯牛腩、炆班腩,直情係經典啦!我記得我好細個,真係好細個嗰陣,成日跟老豆去鑽石酒家飲茶,都係見佢叫斑腩飯,而家知點解啦,細個嗰陣時識鬼欣賞咩!

去返現場,原來滑蛋小姐已經攞咗冠軍,頒埋獎,謝埋票,來個美人照鏡,全碟清哂。點解,一啲都唔留番畀我?

此時,一個好靚仔嘅榮總,咬住支牙簽撩吓排牙,一副趙完鬆嘅樣子,小小囂咁講:「見到靚女梗係要快手啦,十吓十吓!」😭😭😭😭