2023-10-23
星期日心血來潮入南丫島行山,居然人流唔多,估計大部分人外遊或北上。坐中午船由索罟灣起步行,約2點幾3點,去到榕樹灣覓食,本來想去書蟲西餐,但要等位,最後改去食中菜,隨便路過見壽記,一開門,d冷氣已經攻陷我哋心境,先黎冰凍汽水,再慢慢點菜。伙記無推銷海鮮,反而同我哋講有炒粉炒麵食。我二話不說先點豉油王炒麵,椒鹽鮮魷,煎咸魚肉餅,其後再點乾炒牛河和啫啫通菜煲,5個人share份量十足。不得不讚整體食物調味適中,最欣賞不會過咸或油膩。尤其兩碟炒麵炒河😀👍🏼 碟底無油,河粉不會炒到碎,豉油香又夠鑊氣,連平時少食粉麵個仔,都話添食😌 個煲啫啫通菜煲,通菜爽脆,蝦乾鮮甜,仲有幾片豬頸肉搭配,熱辣辣放上枱,香氣撲鼻😋稍為無咁好食既咸魚肉餅和魷魚,雖然唔夠個3碟好,但都未至要投訴,魷魚炸得好,可惜魷魚無鮮味,似急凍貨,咸魚肉餅唔like佢係炸,無咸魚香味,得咸味。整體而然,下次入嚟會再幫襯。亦要一讚伙計有禮,期待下次入嚟試埋牆上既能手小菜。