2016-07-03 522 瀏覽
今日同朋友去左西營盤食飯,當大家都諗緊食咩既時候,我就提議左呢間冰室,話一直想試佢既炒麵。天氣太熱關係,一定要叫返杯凍飲,就一於紅豆冰少冰。冰粒不算太多,紅豆份量適中,不太甜,感覺沒有那麼邪惡。之後叫了咖哩牛腩撈公仔麵,公仔麵好爽口,唔腍。其實我唔太鍾意食太腍既麵,所以覺得好正,再加上咖哩汁,不太辣,又香,牛腩又腍,肥瘦適中,幾樣因素合成,其實好美味。當然唔少得我最期待既雞扒炒公仔麵。一放上枱已經聞到香噴噴,有獲氣,不油膩,芽菜爽口,混合埋麵一齊食,口感更豐富。雞扒煎到有脆皮感覺,實在太好。朋友最後都話我介紹唔錯。計我話,最難得係可以同知己聚下舊,講下心事,吐下苦水啦,再加埋可以有美味既一餐,真是一個美滿的一個晚上。

咖哩牛腩撈公仔麵
雞扒炒公仔麵