2024-11-07 33 瀏覽
回家湘係大陸已經有50幾間分店既「回家湘」原來已經係香港開左分店!餐廳主打新鮮現炒地道湘菜,標榜用新鮮黃牛肉,仲寫明不做預製菜!咁有誠意,緊係要去係會一會佢!酸辣藕帶 78香港比較少地方有蓮藕仔,所以我見到都會即刻嗌,藕帶中間嘅細孔吸滿咗醬汁,一口咬落去爆汁,食落爽脆,酸辣香甜,非常開胃。茶油血鴨 108第一次食呢道菜,平時好少食到茶油,原來茶油含有豐富的蛋白質、維生素A、E等,具有高營養價值。血鴨黑里透紅,鴨肉鮮嫩,咸鮮適中,唯獨鴨肉切得太碎,有d難咬。干鍋酸菜肥腸 138My favourite! 熱辣辣,肥腸不太肥,爽脆好味可口,好有鑊氣,真係太香口了!酸菜唔會太酸,解油膩之餘令大腸更富有層次,起到畫龍點睛作用。鮮炒黃牛肉 148是日重點!牛肉質素頗高,牛肉鮮嫩多汁,牛味濃郁,配以唐芹,以辣椒、花椒等香科炒製,無我想像中咁辣,送飯一流。另外餐廳係用五常大米,我自己幾鍾意呢種米。飯粒望落油光亮麗,聞起來米香濃郁,嚼起來米味香濃,我忍唔住食晒成大碗飯!
回家湘

酸辣藕帶 78