2022-08-24
呢排工作忙碌,特別鍾意放工後去居酒屋食yakitori!去咗炮台山呢間主打燒鳥嘅六本·虎居 ,小店開業不久已經好有口碑。小店位置唔多,得4張餐枱+少量吧檯座位,平日都非常爆場,所以一定要提早訂枱!兩個師傅會喺面前燒烤,令人有一種身在日本當地串燒店嘅感覺,點咗一杯柚子酒小酌一番,好有風味!🍢煙燻鰹魚 $168🍡火炙海膽魷魚卷 $168🍢炙燒腦天 $168🍡雞冠 $62🍢雞胸 $58🍡雞胸$58🍢七里香$62🍡小青椒 $38🍢甜薯 $48🍡豆腐 $38🍢廣島蠔$65🍡鹽燒牛舌$58🍢紫蘇雞皮蝦卷 $68🍡明太子御燒飯團 $38🍢三文魚御燒飯團 $38🍡雞清湯 $48呢度嘅重點自然係雞串燒,小店選用本地新鮮三黃雞取替日本雞,新鮮雞確實味道同肉質都更好,雞胸好香雞味!七里香即係雞patpat,其實平時我係完全唔食雞patpat,但見到網上咁多人推薦又咁特別就點咗一串試下,點知真係好有驚喜!唔單止完全唔羶,反而油脂甘香,咬落juicy,好正!雞冠都燒得啱啱好,口感爽脆又唔韌!另外,紫蘇雞皮蝦卷都要一試,雞皮燒至金黃香脆,包住彈牙嘅大蝦,配上紫蘇葉獨有嘅香味,香而不膩!除咗串燒之外,呢度都有刺身及
🍢煙燻鰹魚 $168
🍢紫蘇雞皮蝦卷 $68
🍡明太子御燒飯團 $38
🍢三文魚御燒飯團 $38
🍡雞清湯 $48
除咗串燒之外,呢度都有刺身及卷物,最估唔到係呢度連高知名物-煙燻鰹魚都有!師傅喺席前打開玻璃蓋,未食已經聞到陣陣煙燻香。 鰹魚切得厚身,師傅用大火將魚肉烤至半生熟,食落肉質柔軟,喺煙燻香嘅襯托下,魚味仲更加突出,醬油漬蒜頭都好食!
是晚仲有罕見嘅腦天,即係魚頭頂部位,見到當然唔可以錯過啦!腦天魚油豐腴,火炙後迫出油香,入口即溶!
火炙海膽魷魚卷好特別,爽口彈牙嘅魷魚包住鮮甜嘅海膽,口感同味道都更有層次!
雞清湯每啖都係精華,入口好鮮甜!以雞湯作結,暖胃又暖心。
小店服務都好殷勤,會留意客人食嘅速度而調節出餐,好細心!