2010-01-04
書時有兩位同學都住大坑,佢地兩個成日異口同聲話大坑間炳記啲野好食,但我自己一直未去過炳記食野,咁岩嗰日要去中央圖書館. 咁我就同理個同學仔一齊去左大坑搵炳記. 哈哈, 可能眼大睇過龍啦, 明明去岩條街, 但又搵唔到炳記. 咁我見到間菜檔, 老細指住炳記話:"哈哈!! 咁大間炳記你都見唔到?" 一去到炳記門口, 就冇諗過原本炳記係咁既形式既鋪. 原本炳記唔係鋪, 係檔黎. 好似蘭芳園O個種Feel. 勁得意.....一去到炳記門口就有一個呀姐示指我同理個朋友去邊度坐. 可能佢地唔知我地2個係第1次黎, 因為一坐黎, 就有個男人拎住塊紙皮同marker, 諗住幫我地寫野. 咁又見唔到張檯有menu, 之後望望下原來有張大menu 貼左o係炳記既中間, 所以我都要行過去睇食咩.最後, 我就同朋友一齊叫左2碗豬扒雞翼面同理奶油多. 原來d 豬扒雞翼同理d 面係分開上. 唔洗整到我d 豬扒雞翼淋曬! 碗豬扒面有好多生菜, d 生菜都好好味, 好爽呀. d 雞翼同豬扒有好濃既黑椒味, 好"yeah"味呀.個湯底清清地, 但又有味道, 唔識講o個湯底係咩味...唔似出前一丁, 又唔係福面味. (總知
最後, 我就同朋友一齊叫左2碗豬扒雞翼面同理奶油多.
個湯底清清地, 但又有味道, 唔識講o個湯底係咩味...唔似出前一丁, 又唔係福面味. (總知o個湯底唔會太油囉)
奶油多真係好好味. o個包夠thick!! 外脆內軟. 真係好正!!!
食完出黎後, 又撞返問路o個個菜檔既老細. 佢問我炳記d 菜好唔好食. 咁我真心同佢講, 我真係鍾意食炳記d 菜. 老細同我講原來佢係供稱d 菜比炳記既, 而d 菜係本地種, 好fresh!