2017-10-19
最近總係口淡淡冇咩胃口,今日接完男朋友收工就係附近搵下有咩想食,見到有間泰國野好啦試下啦,酸酸辣辣都開胃呀。一排三鋪連住都係金泰子嘅店,環境企理簡潔並且難得地光猛(唔知點解好多泰國餐廳都好黑),幾幅掛畫點綴牆壁,整體舒服。餐牌都幾多野揀,想食蝦餅但見多30蚊有拼盤仔可以試多d野,最後叫左迷你拼盤、柚子沙律、冬蔭香草蝦炒飯同椰汁冰。光速上枱係椰汁冰,男朋友係椰汁怪,去親食泰菜必然飲椰汁冰,呢杯佢大力推薦要我飲啖(雖然我唔好椰汁),濃味,唔係椰汁水咁又不至太濃稠,唔會未食先飽,熱愛椰汁可以飲!柚子沙律好大碟,柚子好多汁唔會乾爭爭,配上蝦皮、乾蔥、冇油膱味(好重要!)嘅花生、炸蒜片,醬汁酸酸甜甜微辣夠開胃。最下面塊菜唔好浪費,吸哂啲汁好惹味!冬蔭香草蝦炒飯炒得乾身有鑊氣,蝦夠爽,少辣,怕辣人士都OK。迷你拼盤揀左春卷、雞肉丸同蝦餅。一致覺得金泰子炸物好出色,炸完放到尾都冇出油,表面好乾身!真係唔係間間做到!春卷內餡有淡淡咖哩味、有粉絲、紅蘿蔔、冬菇等等,好似春卷版的咖哩角。雞肉丸有驚喜,原本以為係一粒粒魚蛋咁樣,原來係棋子狀。表面有腐皮(?),裡面係雞肉、冬菇、粉絲,味道有啲似豐富版麥樂雞,
見到有間泰國野好啦試下啦,酸酸辣辣都開胃呀。 一排三鋪連住都係金泰子嘅店, 環境企理簡潔並且難得地光猛(唔知點解好多泰國餐廳都好黑),
幾幅掛畫點綴牆壁,整體舒服。 餐牌都幾多野揀,想食蝦餅但見多30蚊有拼盤仔可以試多d野,
最後叫左迷你拼盤、柚子沙律、冬蔭香草蝦炒飯同椰汁冰。
呢杯佢大力推薦要我飲啖(雖然我唔好椰汁),
最下面塊菜唔好浪費,吸哂啲汁好惹味!
表面有腐皮(?),裡面係雞肉、冬菇、粉絲,味道有啲似豐富版麥樂雞,好味!
諗返起都吞口水
下次接男友放工會再黎!(見到隔壁枱食酸辣鳳爪好正咁)