2014-12-17 542 瀏覽
雖然唔太好韓劇, 但我同mr.d 都好鐘意食韓國菜,尤其是韓式炸雞 ^^ 搬左去香港區後, 來銅鑼灣食飯機會多好多,上星期跟朋友一行四人來到新店Mr. Korea Chicken 試試~~店內部份店員是韓國人, 感覺更加親切, 餐牌上的菜式選擇也好多,單是炸雞也超過十款, 更有小食, 飯,年糕, LUNCH SET 等, 價格親民. 很適合三五知已來飲暢飲一番~先來飲品熱熱身, 米酒(又叫濁酒)在韓國很普遍, 以大米釀成, 當地人好多時作汽水飲,因酒精含量少, 易入口, 很受年青人愛戴~用來送炸雞最岩喇~~ 男士們就喜歡韓國啤酒, 清爽且淡口.煎蛋捲長長的一條煎蛋內, 塞滿韓國泡菜, 外面有茄汁及黃芥辣,口感豐富, 頓時胃口提升.海鮮炒年糕小妹最喜歡的傳統韓國菜式, 這味炒年糕口感煙韌,配料超多, 大大片魷魚, 青口等, 味道帶甜及少辣,甚為美味.醬油雞翼數到水準之作, 必屬這味醬油雞翼,一藍十大隻, 全部漲卜卜, 炸得金黃香脆, 表面有香甜醬油,雞肉嫩滑又入味, 食唔停口~!洋蔥炸雞建議4-5 人以上才order,份量十足, 用帶骨雞件蘸脆漿炸香, 面頭鋪上大量半熟洋蔥及甜辣醬,送酒

雖然唔太好韓劇, 但我同mr.d 都好鐘意食韓國菜,

單是炸雞也超過十款, 更有小食, 飯,

當地人好多時作汽水飲,
因酒精含量少, 易入口, 很受年青人愛戴~
用來送炸雞最岩喇~~ 男士們就喜歡韓國啤酒, 清爽且淡口.
煎蛋捲

長長的一條煎蛋內, 塞滿韓國泡菜, 外面有茄汁及黃芥辣,
口感豐富, 頓時胃口提升.
海鮮炒年糕

小妹最喜歡的傳統韓國菜式, 這味炒年糕口感煙韌,
醬油雞翼

數到水準之作, 必屬這味醬油雞翼,
雞肉嫩滑又入味, 食唔停口~!
洋蔥炸雞

建議4-5 人以上才order,
送酒一流~!
香辣雞腳

坊間少有的一味, 即管一試. 上菜時侍應一句:”SUPER
SPICY”~令我地有點怕怕, 辣味一開始不太強, 中段才慢慢滲出,
雞腳早已去骨, 食起黎好方便, 同時吸盡辣醬之香辣, 惹味得來叫人食完再食.
甜品:

蕃薯芝士脆卷, 有點兒似平時食開既春卷,
入面有軟綿綿既芝士同甜美蕃薯粒, 創意滿分!個人認為唔點茄汁更好食呢~
餐廳資料:

Mr. Korea Chicken