2015-12-21
1976 瀏覽
今日滿心歡喜想去赤柱聖誕德國節,搭咗45分鐘巴士入到去,見到超級多人,買酒、食物嘅檔,唔係賣晒就多人到攝都攝唔入,其他啲賣衫、飾物嘅檔口,啲人又企晒喺度,所以半個鐘就走,又再搭45分鐘巴士返出灣仔~~本來灣仔搭地鐵出佐敦嗰時想去食大鍋口,但係……一上到去,2人枱要等到9點先再派飛,重有成個鐘,唔會等啦~~所以就好快決定落5樓食平昌,因為頭先見好似唔係好需要等位,我早餐都未食,太肚餓……坐低覺得間鋪都好大,亦都無乜油煙,好乾淨韓式小食,店員會將佢地圍爐邊排好,一共有6碟,當然唔會少得芽菜、菠菜、泡菜、蘿蔔、蓮藕同魚皮乾﹖ 最後果碟真係唔知咩嚟,食完都唔知)當然唔少得依家最流行嘅爐邊蛋喇,呢間就有兩款,一邊係芝士粟米蛋漿,一邊係泡菜蛋漿上生菜方式亦都好有氣勢,長條型一人一邊,青瓜、青椒、蒜片、大醬放中間今次我地主要叫咗一個二人餐,有烤豬排骨、烤五花腩、韓式炸雞(原味、辣味各半)、牛肉石頭鍋飯個豬排骨好好味,醃得好有味道,食落口好淋,好Juice,唔會有乾嘅感覺,五花腩比較難控制,不過都好爽脆,唔會話太肥膩,當然……大少燒嘢有一手……韓式炸雞 - 我個人覺得2邊都好味,佢唔似一般果啲炸漿,有
所以就好快決定落5樓食平昌,因為頭先見好似唔係好需要等位,我早餐都未食,太肚餓…… 坐低覺得間鋪都好大,亦都無乜油煙,好乾淨 韓式小食,店員會將佢地圍爐邊排好,一共有6碟,當然唔會少得芽菜、菠菜、泡菜、蘿蔔、蓮藕同魚皮乾﹖ 最後果碟真係唔知咩嚟,食完都唔知) 當然唔少得依家最流行嘅爐邊蛋喇,呢間就有兩款,一邊係芝士粟米蛋漿,一邊係泡菜蛋漿 上生菜方式亦都好有氣勢,長條型一人一邊,青瓜、青椒、蒜片、大醬放中間 今次我地主要叫咗一個二人餐,有烤豬排骨、烤五花腩、韓式 炸雞(原味、辣味各半)、牛肉石頭鍋飯
個豬排骨好好味,醃得好有味道,食落口好淋,好Juice,唔會有乾嘅感覺,五花腩比較難控制,不過都好爽脆,唔會話太肥膩,當然……大少燒嘢有一手…… 韓式 炸雞 - 我個人覺得2邊都好味,佢唔似一般果啲炸漿,有啲似KFC嗰啲再加麵包糠,食落口,重有油滴落嚟,熱氣就唔係話真係太熱氣,而辣嗰邊都好夠味,不過,當然我覺得如果再辣多少少,或者灑少少辣椒粉上面會再惹味好多~~