2016-01-18
友人C小姐叫大家去開飯,搵埋C阿叔加F小姐,連同肥柑子一行人四人去左觀塘開餐。觀塘呢...D人去開APM或者成業街搵食就多,但去到另一邊搵食就真係比較冷門。始終果度開左好多食肆同埋天橋馬路既影響,已經截左唔少人龍,不過近期都叫過兩次駿業里以西搵食既。言歸正傳,今次食既就係魚、仲要係炸魚,天氣凍食炸野零舍過癮。去到商廈門前,出升降機時,已經睇到大大隻字FISH&CHIPS X_X… FISH & CHICK+先係...呢間小店,入到去裝潢以簡約為主,以樸素既英倫為主格調,地面同牆都以單色系列配搭,形造出令人自然舒服既感覺。開放式廚房睇到兩個巨形旋轉式烤爐,入面可以即場睇到烤雞過程,保證D雞係即場燒烤而唔係微波爐出品。我地坐低之後,靚仔侍應好快咁黎serve我地,同埋介紹下佢地既魚畀我地知道,我地4個人其實對於魚類都無乜認識,果個C阿叔雖然有住過係英國以為會好熟D魚但都係無乜意見個隻,最後都係交番畀店員幫我地決定食乜款魚。我地點左冬日套餐,首先上場既係煙三文魚沙律同埋栗米湯。煙三文魚沙律各項配料都好新鮮,清新口質既菜同有少少濃味既煙三文魚非常之夾味,食完先令個胃醒一醒,份量適中而大家都覺得
言歸正傳,今次食既就係魚、仲要係炸魚,天氣凍食炸野零舍過癮。去到商廈門前,出升降機時,已經睇到大大隻字FISH&CHIPS X_X… FISH & CHICK+先係... 呢間小店,入到去裝潢以簡約為主,以樸素既英倫為主格調,地面同牆都以單色系列配搭,形造出令人自然舒服既感覺。
開放式廚房睇到兩個巨形旋轉式烤爐,入面可以即場睇到烤雞過程,保證D雞係即場燒烤而唔係微波爐出品。 我地坐低之後,靚仔 侍應好快咁黎serve我地,同埋介紹下佢地既魚畀我地知道,我地4個人其實對於魚類都無乜認識,果個C阿叔雖然有住過係英國以為會好熟D魚但都係無乜意見個隻,最後都係交番畀店員幫我地決定食乜款魚。
我地點左冬日套餐,首先上場既係煙三文魚沙律同埋栗米湯。煙三文魚沙律各項配料都好新鮮,清新口質既菜同有少少濃味既煙三文魚非常之夾味,食完先令個胃醒一醒,份量適中而大家都覺得足夠,栗米湯方面,我個人其實極不喜歡栗米及加入栗米既食物,飲左幾啖後,發覺絕非X寶牌栗米湯咁難飲,Cream既程度唔高,唔會好似粥咁沌住,而栗米味亦夠得黎唔會凝係個口太耐,有心機去煮個湯。不過用杯去飲湯就真係唔方便,飲到一半後,一定要用一隻手去囉杯,而最後仲要囉起隻杯打側晒先飲得完,其實唔係咁方便食客。
講過魚先,好厚,但真係好鮮,個脆皮好似薯片咁脆,卡卡聲,塊魚肉熟度100分,魚肉嫩滑多汁,配以檸檬汁除去少少魚腥味,更易入口。伴碟既粗薯不過不失,之後再多盤幼薯,發覺幼薯較為好食,粗薯唔係差,但口感唔夠幼薯脆,食炸魚配幼薯會正d。
一言閉之,紅蘿蔔蛋糕好好食,唔膩,好鬆軟,唔需要刻意夾雪糕都好正。(雪糕係Mo牌黎架),必食推介。其他兩樣可以一試。
題外話/補充資料:
餐廳侍應好好服務,食完會馬上幫你收走餐盤方便上另一道菜,上菜時會好細心介紹道菜,非常有心。