友人C小姐叫大家去開飯,搵埋C阿叔加F小姐,連同肥柑子一行人四人去左觀塘開餐。觀塘呢...D人去開APM或者成業街搵食就多,但去到另一邊搵食就真係比較冷門。始終果度開左好多食肆同埋天橋馬路既影響,已經截左唔少人龍,不過近期都叫過兩次駿業里以西搵食既。言歸正傳,今次食既就係魚、仲要係炸魚,天氣凍食炸野零舍過癮。去到商廈門前,出升降機時,已經睇到大大隻字FISH&CHIPS X_X… FISH & CHICK+先係...呢間小店,入到去裝潢以簡約為主,以樸素既英倫為主格調,地面同牆都以單色系列配搭,形造出令人自然舒服既感覺。開放式廚房睇到兩個巨形旋轉式烤爐,入面可以即場睇到烤雞過程,保證D雞係即場燒烤而唔係微波爐出品。我地坐低之後,靚仔侍應好快咁黎serve我地,同埋介紹下佢地既魚畀我地知道,我地4個人其實對於魚類都無乜認識,果個C阿叔雖然有住過係英國以為會好熟D魚但都係無乜意見個隻,最後都係交番畀店員幫我地決定食乜款魚。我地點左冬日套餐,首先上場既係煙三文魚沙律同埋栗米湯。煙三文魚沙律各項配料都好新鮮,清新口質既菜同有少少濃味既煙三文魚非常之夾味,食完先令個胃醒一醒,份量適中而大家都覺得

我地點左冬日套餐,首先上場既係煙三文魚沙律同埋栗米湯。煙三文魚沙律各項配料都好新鮮,清新口質既菜同有少少濃味既煙三文魚非常之夾味,食完先令個胃醒一醒,份量適中而大家都覺得足夠,栗米湯方面,我個人其實極不喜歡栗米及加入栗米既食物,飲左幾啖後,發覺絕非X寶牌栗米湯咁難飲,Cream既程度唔高,唔會好似粥咁沌住,而栗米味亦夠得黎唔會凝係個口太耐,有心機去煮個湯。不過用杯去飲湯就真係唔方便,飲到一半後,一定要用一隻手去囉杯,而最後仲要囉起隻杯打側晒先飲得完,其實唔係咁方便食客。
煙三文魚沙律
個套餐包野飲,我就叫左個薑汁梳打,檸檬汁加梳打水,入面好似仲有少少蘋果汁味道,而佢入面有好多薑榨,自家磨完加入去,飲落唔算太辣口,辣度剛剛好,如果鍾意飲薑味野,但又想甜甜地既,呢杯飲品係一個唔錯既選擇。
檸檬梳打薑
之後就黎左鐵板野,一個係炒鮮魷魚,一個係白酒煮蜆,炒魷就唔係太好聽,不過食落好鮮味,火候剛剛好,一咬落口魷魚唔韌,而且仲好爽口彈牙。愈咬愈有味。而白酒煮蜆既蜆叫珍珠蜆,每隻都好大蜆,比起出面一般食到既蜆大,而配白酒汁煮出黎,個蜆肉既鮮肉亦非常之出,雖然兩三啖就食完一隻,但每啖都可以感受到蜆肉既鮮甜流入牙齒舌頭再傳入腦既感覺,估唔到黎食炸魚都可以享受到兩個咁好食既小食。
鐵板炒鮮魷魚
白酒汁煮蜆
起初擔心唔夠4個人食,main course之外仲叫多左個意粉,佢地就叫左個香蒜片炒辣椒意粉,係個全素意粉,一上檯果陣,熱辣辣,而且好香,夾起放入口,發覺意粉煮得非常好,已經好多少出面食到煮得好食既意粉,通常食到難食既都係煮到過晒火,蓉蓉爛爛,入口無[口趙]口既意粉,但呢次食到既完全唔係果回事,一咬第一下就知道佢地識煮野,d意粉係有彈性架!而佢用既意粉係比較幼身,食多幾啖,發覺幼硬適中,炒蒜既香味又刺激食欲想食多d,而雖然呢個加左辣椒,但係辣度集中係中間,初初食唔會覺得辣,辣度只會當你咬左一陣先出現,而後調既辣度亦適中,食完吞左又唔會辣度要飲水解辣,成個意粉煮得出奇有驚喜,就算唔得辣,我都覺得呢個係一個可以一試既素食。
橄欖油炒香蒜片辣椒意粉
之後主主菜上場,炸比目魚加薯條,同埋烤雞啦。
講過魚先,好厚,但真係好鮮,個脆皮好似薯片咁脆,卡卡聲,塊魚肉熟度100分,魚肉嫩滑多汁,配以檸檬汁除去少少魚腥味,更易入口。伴碟既粗薯不過不失,之後再多盤幼薯,發覺幼薯較為好食,粗薯唔係差,但口感唔夠幼薯脆,食炸魚配幼薯會正d。
比目魚炸魚配粗薯
炸幼薯
之後食個烤雞,一上碟已經覺得有少少唔對路,一用刀切就發覺塊皮唔係脆既...火候出左少少問題,隻雞唔大隻,清遠雞黎,肉質幾滑幾多汁。炒蘑菇炒得幾入味,我就主力食雞胸位,肉唔韌幾滑,不過似乎到最入面既味道唔係太有,反而C小姐食翼位就好入味
烤半雞加炒蘑菇
食到咁上下,就係甜品時間,一總共左三款,檸檬罌粟籽蛋糕、紅蘿蔔蛋糕配雪糕同埋奶凍。
一言閉之,紅蘿蔔蛋糕好好食,唔膩,好鬆軟,唔需要刻意夾雪糕都好正。(雪糕係Mo牌黎架),必食推介。其他兩樣可以一試。
自家製紅蘿蔔蛋糕配雪糕
奶凍
食完晒覺得好滿足,整個套餐好好食,雖然有少部份整出黎唔算出色,但兩個鐵板小食同埋個意粉畀到驚喜,而原來佢地既午餐都有做,價錢係果區都算公道價,下次有時間可以再黎多次幫襯。

題外話/補充資料: 餐廳侍應好好服務,食完會馬上幫你收走餐盤方便上另一道菜,上菜時會好細心介紹道菜,非常有心。
2016-01-11
煙三文魚沙律