2015-10-06
上星期想食小龍包食唔到, 今天再接再厲, 今日去番穏陣的翡翠拉麵小籠包, 竟然唔使等位喎, 好好, 入去都半滿以上的人在用餐啦, 餐廳環境都幾靚及舒服, 裝飾都幾吸引的. 枱上已一早有兩杯茶及餐具, 唔使等唔使叫已經準備好. 我們兩人點左一客小龍包, 一碟紅米炒飯, 雙拼卥水(墨魚拼鵝肉). 食物上菜速度好快, 我們完全唔使追單的, 先嚟卥水拼盤, 賣相幾吸引, 墨魚片好爽口, 好味呀, 都有五片左右, 鵝肉都好好味, 好淋及好香的, 唔肥, 有五塊的, 卥水味道唔算好濃好重, 不過都好香入味的. 下面還有些豆腐的, 所以仕應都話不用點豆腐.小籠包一客四隻, 熱辣辣, 皮好薄, 湯汁都足夠, 肉都唔算. 好味呀, 加埋些醋一齊食, 係好夾的味道, 好滿足呀, 終於食到小龍包.紅豆炒飯, 好豐富的賣相呀, 份量唔算好多, 但入面有松子粒, 粟米粒, 菇粒, 蝦米粒, 瑤柱粒, 紅米飯的比例都好多的, 啖啖都係紅米, 好有口感, 炒得好軟身, GOOD.