2020-12-16
之前係英國旅行食過mushroom pie,份量超大,先知原來外國人會當係一份正餐,味道都好好食,念念不忘,然後俾我發現香港有間餐廳可以做到英國的味道。一入到去The Globe,已經好似置身英國嘅pub咁,樓底超高,裝修有少少英式懷舊嘅感覺。客人都係以外國人為主,睇住佢哋一路食嘢一路嘆啤酒,我連嘢食都未嗌已經覺得好chill,好似去咗英國咁目標好明確,不過原來pie嘅選擇唔係係餐牌,反而寫喺牆嘅黑板。因為第一次食,所以都選擇佢好出名嘅beef beer mushroom pie。佢可以揀兩個side dishes,其實都係豆同薯仔嘅唔同煮法。內心諗住英國嘅Fish N’ Chips,所以衝口而出叫咗薯條,但等緊嘅時候,有一刻諗食批又食薯條,好似會好乾。不過已經嗌左,就由佢啦等咗一陣已經上枱啦,個pie嘅size同”粗獷”程度真係好像樣,毫無花巧嘅擺盤又真係幾有英國local pub嘅模樣個pie有少少爆汁,好吸引。一次落去,已經聽到pie皮嘅脆聲,入邊超多汁超多餡。一食落去,脆得尼入面好moist,個汁好惹味,濃味嘅汁抵消咗個批嘅油膩感。另外好多汁,口感唔會好dry。慢慢食食吓就會覺
個pie有少少爆汁,好吸引。一次落去,已經聽到pie皮嘅脆聲,入邊超多汁超多餡。一食落去,脆得尼入面好moist,個汁好惹味,濃味嘅汁抵消咗個批嘅油膩感。另外好多汁,口感唔會好dry。慢慢食食吓就會覺得比較鹹同口渴,不過英國菜就係咁,醒目嘅我已經一早嗌定啤酒
Side dish薯條亦都夠熱夠脆口,好食嘅,不過我係覺得食pie配creamy薯蓉先至係最夾。我會為咗食批而再嚟呢一間餐廳,下次我就一定會叫薯蓉㗎啦