2024-08-26 656 瀏覽
九龍酒店的龍逸軒是個人好欣賞的一間中菜館,就連外甥的結婚酒都在龍逸軒包場。其實每次到訪,楊師傅都不會令人失望,而今次就主力食奄仔蟹套餐。前菜四款分別是百花釀秋葵、金磚豆腐、蔥油海蜇頭以及椒鹽蟲草花。當中包含了煎、炸、爽、香及綿不同的處理手法同口感,最啱同朋友慢慢消磨時間。蜜汁西班牙黑毛豬叉燒拼大紅香芒乳豬件龍逸軒的叉燒是隱藏美食,肉質鬆軟有嚼口,略帶點肥更添油香,而乳豬件的芝麻皮酥代香脆,就算不用蘸點醬汁都非常可口。清蒸東星斑在各種魚類中,以前就會偏愛蘇眉,但家陣環保意識強了,東星班亦是一個上佳的選擇,肉質細嫩而少碎骨,醬油又調較至鹹甜得宜,加碗白飯拌魚汁可說是完美契合。黃酒薑絲蒸奄仔蟹所謂不時不食,是日主角出場,足五兩以上體形,本地鹹淡水交界貨,即叫即蒸,時間夾得啱啱好,甘香肥美,正。錦繡白玉藏珍在原片冬瓜件中,放入火腿、雜菌及冬菇,吃起來清新之餘,亦有火腿的咸香,我鍾意。陳皮南非鮑魚煲粥廣東開花米粥底煲得好綿滑,陳皮絲帶來了陣陣清香,鮑魚柔韌有嚼口,貪心一點,如果可以加埋雞塊就更合我心意,簡單的下點生菜絲,令口感更佳。豉油王炒麵想知道何謂高水準炒麵,睇睇楊師傅出品就明白晒,麵條乾身

蜜汁西班牙黑毛豬叉燒拼大紅香芒乳豬件

清蒸東星斑

黃酒薑絲蒸奄仔蟹

錦繡白玉藏珍

陳皮南非鮑魚煲粥

豉油王炒麵

想知道何謂高水準炒麵,睇睇楊師傅出品就明白晒,麵條乾身有鑊氣,老抽上色平均,洋蔥、韭黃、芽菜、芝麻及蔥白份量啱啱好,有香氣而不會喧賓奪主,再加上一碟余均益辣椒醬,可以話無得輸。

水晶棗皇凍

口感Q彈,紅棗的味道突出,酸酸甜甜好開胃,龍逸軒的點心從來都不會令人失望。

薑茶湯圓

薑茶的辛度都幾勁,好啱我,一碗兩粒湯圓,煙韌可口,好正。