2019-01-12
難得準時收工,同同事去happy hour 兼食晚飯。這間girlboss 很久之前來食過龍蝦包和意粉,幾好味。今次睇佢餐牌,原來出咗個Bossy Royal Set $368加一服務費,睇落好多野食,決定再次幫襯。因為套餐不包括飲品,所以點了兩杯沙冰。 兩杯飲品先上,一見到超驚喜!好fancy。Unicorn dream $58, 見到粉紅粉藍的沙冰,加彩色棉花糖嘅感覺,真係超治癒!有不吐不快的工作壓力,見到這杯夢幻獨角獸即刻開心曬! 朋友點的,說味道偏甜,不過都成杯食曬,因為呢杯飲品令人好開心!Super woman $58, 見到又係大大杯,仲有四分一個火龍果插在杯邊裝飾,真係睇得又食得! 沙冰有火龍果肉打碎了,所以會見到有些黑色點點在沙冰裏。沒錯,我就是喜歡火龍果,排毒一流!味道尚算清甜。 感覺這裡的飲品其實都是為女生而設,很懂捕捉女士心理。沙律或湯,可選兩款,我們兩款都揀沙律。黑松露醃漬蕃茄仔瑞士芝士玻璃杯沙律,個名好長, 不過真係講曬有咩配料畀你知,要從玻璃杯倒出嚟食, 倒出後即刻聞到好香黑松露味,醃漬蕃茄仔酸酸地,加黑松露香味原來好夾,好香! 醃漬還沾在沙律菜上,取代了沙
這間girlboss 很久之前來食過龍蝦包和意粉,幾好味。
沙律或湯,可選兩款,我們兩款都揀沙律。
黑松露醃漬蕃茄仔瑞士芝士玻璃杯沙律,個名好長, 不過真係講曬有咩配料畀你知,要從玻璃杯倒出嚟食, 倒出後即刻聞到好香黑松露味,醃漬蕃茄仔酸酸地,加黑松露香味原來好夾,好香! 醃漬還沾在沙律菜上,取代了沙律醋,味道真的酸淡得宜,好味!
烤南瓜松子仁雞絲沙律,分量比玻璃杯沙律多。烤南瓜好淋,食落好香,原來佢個沙律汁係柚子醋,灑在雞絲和沙律菜上,味道又係好清香,雞絲的煙韌口感配沙律菜的爽口,還有松子仁的香口, 有多重口感和香味,我比較喜歡這個沙律呢!
可選兩款appetizer, 選了香草白醬焗大蜆薯蓉, 見到香噴噴嘅白醬,濃得似芝士,烤成金黃色,蜆肉連著白醬一起吃,口感變得更煙韌,鮮味也能被白汁包圍著,下面的薯蓉粉質幼滑,這個appletiser 雖然細細碟,但係有薯蓉也覺得飽了一半。
脆炸虎蝦•炸魷魚圈•紫薯片, 職員介紹兩個醬汁,蒜蓉蛋黃醬, 用嚟點兩款炸物;醃蕃茄醬, 用來點紫番薯。
醃蕃茄醬幾得意,似食沙律嘅番茄粒,微微酸味,紫薯本身香甜,配蕃茄食又幾特別。不過,就算唔點醬,紫薯片都好好食,又脆又香甜。炸虎蝦幾大隻,蒜蓉蛋黃醬的確好香蒜蓉味,所以點埋醬汁增加香口感,和令口腔濕潤一點;炸魷魚圈煙韌有咬口,一邊食呢啲香脆小食,一邊傾計,真係係最佳配搭。
主菜可選一款全份加兩款半份,用三層架盛著,即刻好有afternoon tea 感覺。
海鮮拼盤,有海蝦、魷魚、帶子、蜆。
帶子比較細隻, 味道淡一點,不過點咗佢個特製茄汁,就非常好味,因為裏面有橄欖、魷魚、青檸汁等拌勻,令味道酸甜帶清新;海蝦的size適中,非常新鮮爽口; 蜆肉都係細隻啲,同埋味道清淡d。覺得這裏的海鮮煮法,就是清蒸後,加上西式的醬汁調味,所以不要期望是中式煮海鮮的味道,簡單清淡就是了。
巴馬火腿四重芝士薄餅,是半份size, 所以 不怕吃不完。切開四件,每人吃兩件剛好。是薄批,以為會是脆身的,但原來是十分煙韌有嚼勁的,使用的麵粉很優質,令薄餅底非常好吃。芝士和巴馬火腿味道帶鹹,與煙韌的薄餅底一起吃,口感越嚼越有勁!這個薄餅我也很喜歡。
煎帶子芝士蘆筍意大利飯,口感al Dente ,當然已調配置適合香港人口味,米不算太生。煎帶子非常鮮甜而且大隻d,伴著意大利飯裏的芝士和蘆筍一起吃,又有多重口感,爽脆、煙韌於一身,味道香而不膩。
埋單$532,整體感覺這裏煮的西餐味道不錯,薯蓉和pizza是我覺得最好吃的 因為這是特別為女生而設的餐廳,所以食物也真的迎合女生口味,特別精緻,賣相靚,還有為女士炮製的飲品,賣相美得一定要打卡。