2016-02-09 1092 瀏覽
為我的小公主妹妹安排左去Princess Cafe 當一晚真正公主慶祝牛一, 喜歡紫色既佢一見到個餐廳招牌未食已經先興奮, 仲一支箭甘沖入去~~ hehe  非常夢幻的餐廳彷如置身於宮廷似的, 牆上亦掛上富歐洲色彩既油畫, 全餐廳都採用歐陸式傢具, 餐枱鋪上喱士花邊枱布, 頭頂還吊了高貴既水晶燈, 感覺好浪漫同好童話呀~~ 妹妹同我全程都機不離手, 不停甘影相, 因為一切一切都太美了, 就連餐巾都竟然捲成一朵玫瑰花形, 還有店員上每一道都詳細介紹, 有如貴賓的感覺~~ Set Dinner 包括前菜, 湯, 主菜, 甜品及咖啡或茶, 非常齊全, 因很多餐廳有湯就沒前菜, 有茶就沒湯, 這裡才是真正的full dinner set~ 先來一客法式麵面配家製牛油, 天氣這麼凍來一口暖笠笠既麵包, 感覺暖在心頭~~ 前菜是一個燒南瓜配羊奶芝士, 南瓜燒至微焦, 不會太硬亦不會太軟, 再配上奶味濃郁既羊奶芝士及檸檬汁, 入口非常鮮甜及開胃, yummy~~ 另一前菜燒八爪魚, 由於利用慢煮既方法, 所以煮得好軟身又可以保留原有鮮味, 還選用了秘製燒汁, 非常滋味,

燒南瓜配羊奶芝士
燒八爪魚配薑鼓油汁
另一前菜燒八爪魚, 由於利用慢煮既方法, 所以煮得好軟身又可以保留原有鮮味, 還選用了秘製燒汁, 非常滋味, 口感十足~~
甘荀南瓜湯
而我們最喜歡就是呢個南瓜湯, 用了南瓜且甘荀磨成蓉再加上奶油泡製出來的, 非常濃郁, 配埋碟邊的水欖, 味道更為獨特~~
黃金海岸
這個主菜是必點的, 海膽煙肉藜麥幼蛋麵又名黃金海岸, 主要用上海膽及忌廉混入藜麥, 煙肉碎配上煙韌又彈牙既意大利麵條造出來的, 上面再加上脆卜又鮮味既三文魚籽, 滑而不膩, 可以encore的一道菜~~
燒慢煮豬腩肉配甘荀香橙蓉
已經食到好飽了, 還有最後道菜就是燒慢煮豬腩肉配甘荀香橙蓉, 豬腩肉燒得很香, 半肥瘦既豬腩肉配以甘荀香橙蓉一齊食, 感覺好像減低了油膩感, 甘荀也燒得很爽口, 好味好味!!
雜苺配荔芝雪芭
最後安排了寫了Happy Birthday字樣既雜苺配荔芝雪芭甜品作為壽星女既生日蛋糕, 賣相真的好靚, 酸微微既雜苺配甜而小許凍的雪芭, 即時令我消一消濟, 今晚實在滿足了~~
下次再來, 我一定會試下呢個公主下午茶, 因見到隻高爭鞋已經相當吸引了~~

妹妹很滿意今晚的安排, 亦謝謝店員為她的甜品寫上Happy Birthday字樣~~
燒南瓜配羊奶芝士
燒八爪魚配薑鼓油汁