2016-12-11
又尼到星期六,同屈小姐拍拖既日子啦!😍😍食完賴生既愛心Lunch就出去行山,仲收到屈小姐遲來的禮物!多謝屈小姐,賴生真係好鍾意😘😘行完山之後,我地搭地鐵去北角開餐啦!可以有個女朋友陪你周圍去玩,真係好幸福嫁❤️!今次我地目的地係金頤小館,食佢新推出期間限定有6隻顏色既下海小籠包!有饅魚,蝦,蟹,墨魚,瀨尿蝦同原味!入左去坐低之後,其實waiter唔係幾夠既,所以好多時佢地都好忙!不過都唔難搵到人既因為屈小姐其實係一個包包迷,所以我地今次叫左:1)原味小籠包 (3.5星)- 一籠有4隻!都偏大隻既- 皮都好算中等唔太厚!餡好多,湯汁勁多!- 可惜既係⋯佢個湯汁同肉餡唔夠鮮味,個味唔太出,要靠個醋帶起個小籠包味2)下海小籠包 (3星)- 一籠有6隻,6隻唔同顏色嫁!- 白色:原味,同上- 黑色:燒汁鰻魚味+墨魚汁皮,其實得好少燒汁既味道,而饅魚係得一粒仔,簡單D講⋯到喉唔到肺- 紅色:胡椒蟹味+紅菜頭汁皮,屈小姐話食唔出有蟹味但食到有一兩絲蟹肉質感- 橙色:冬蔭功蝦+甘筍汁皮,屈小姐既comment係食唔到冬蔭功既味道,但食到蝦肉,都彈牙既- 黃色:咖哩墨魚味,呢個就好食啦!有咖哩香!連同湯
因為屈小姐其實係一個包包迷,所以我地今次叫左:
1)原味小籠包 (3.5星)
- 一籠有4隻!都偏大隻既
- 皮都好算中等唔太厚!餡好多,湯汁勁多!
2)下海小籠包 (3星)
- 一籠有6隻,6隻唔同顏色嫁!
- 白色:原味,同上
- 黃色:咖哩墨魚味,呢個就好食啦!有咖哩香!連同湯汁一齊滲出,仲有墨魚粒食到,口感幾好!有野咬下
- 綠色:蒜蓉瀨尿蝦味,呢款呢就好重蝦味啦!正!
3)金牌生煎包 (4星)
- 1客4隻,好大隻
- 煎功一流,外脆內軟!好得!不過呢個生煎包個皮就冇《祥x記》咁薄,差少少
- 不過個湯汁都夠多同味道都夠鮮甜!雖然比唔上《祥x記》,但都係佳作!
- 仲有一個可以改善既地方係個醋,得黑醋...
(題外話:賴生仲好記得第一次做外賣仔送《祥x記》生煎包比屈小姐食果陣個開心樣,減多陣肥就再食過)
4)擔擔麵 (4.5星)
- 有別於賴生係出面食既擔擔麵,出面淨係重花生味,但呢度係重花生味+辣味!
- 個辣味好搶口,係喉嚨後面攻上個嘴度,辣既,但唔係死辣!可以享受既辣味程度,不過都提提食唔到辣既人士,切勿以食物作賭注!佢仲另外落左花椒嫁,多重味道層次
- 麵質都彈牙,掛汁!正
5)蟹粉窩巴 (3.5星)
- 窩巴炸得好脆口!
- 蟹粉都好好味!夾雜蟹肉!濃郁蟹鮮味
- 唯一缺點係:油得濟,夾起塊窩巴會滴油+見到碟底有油
請容許賴生係度講番句:同屈小姐出街拍拖玩+食野真係好開心
#暢所欲言❤️