2021-08-05 1519 瀏覽
都會海逸promenade一直都見好多講網上評價唔差又有youtuber拍過片心諗實無死啦 Lunch buffet有生蠔 甜品種類多(甜品睇啲相真係好靚)中晒我嘅喜好 坐落去環境係唔差嘅 但係人多好嘈服務就真係麻麻地 收碟都算快 但係大部份服務員都係冷冰冰 唔太親切 可能因為消費券多咗人去食嘢太忙掛冷盤海鮮 蘇格蘭/法國生蠔 - 2/5 好鹹 啲肉薄到好似一層薄膜咁 不過應該算新鮮 蟹腳 - 3/5 夠粗肉厚 不過都係太鹹啦 冚晒啲鮮味 蟹鉗冇咁鹹比較好食 甜刺身 - 4/5 呢排食過普慶,Alva, cafe kool, 倚窗閣中 佢係最好嘅 鯛 鮮 喜靈魚 甜 三文魚 肥 其他都唔差熱盤燒烤 (食唔到一樣野係熱嘅)燒牛肉 - 4/5 軟硬適中 香料配合得好好 好味龍利 - 2/5 超級柴 好乾印度烤雞 - 3/5 同青瓜乳酪醬一齊食幾清新咖喱羊肉 - 1/5 嘥咗啲羊肉炸墨魚(魷魚?) - 4/5 呢個係我唯一有encore嘅 炸得好好 夠鬆脆又唔會成口粉 就好似脆嘅疏乎厘咁食到呢度其實比預期有啲啲失望 不過唔緊要我呢次黎嘅目的係甜品 我行過睇啲甜品款式好多個樣好靚 點知呢個先
坐落去環境係唔差嘅 但係人多好嘈
冷盤海鮮
法國生蠔
蘇格蘭生蠔

刺身
熱盤燒烤 (食唔到一樣野係熱嘅)
燒牛肉 - 4/5 軟硬適中 香料配合得好好 好味
龍利 - 2/5 超級柴 好乾
印度烤雞 - 3/5 同青瓜乳酪醬一齊食幾清新
咖喱羊肉 - 1/5 嘥咗啲羊肉
食到呢度其實比預期有啲啲失望 不過唔緊要我呢次黎嘅目的係甜品 我行過睇啲甜品款式好多個樣好靚 點知呢個先係惡夢嘅開始⋯⋯
第一轉 主攻榴槤甜品
榴槤pancake 2/5
榴槤撻 1/5
榴槤流心蛋糕 1/5
榴槤紫糯米 1/5 紫糯米非常有口感 勁乾勁硬
有食開榴槤嘅人知道有酒味出咗水嘅味道係出事㗎 可能咁啱今次嘅榴槤唔得啫 試其他
榴槤酥餅1/5
芒果拿破崙(夠膽話主打推介?勁)1/5
呢兩樣野都有同樣問題 酥皮唔酥 又硬又癡牙
白桃天使蛋糕 3/5 啲cream有桃味 Ok啦 最好應該係佢㗎啦
焗梨 3/5 酸酸甜甜OK嘅
水晶啫喱 2/5 個樣好靚 不過味道咪雜果啫喱囉
即焗疏乎厘 1/5 口感非常黐立立 極甜
最後重點推介
玫瑰蛋白疏乎厘 0/5 我見到有人推介比四粒星五粒星 我一啖食落去就感覺濃郁嘅廁所香精味 真係鹹魚青菜各有喜好 完全無話可說
其實我仲試咗好多其他甜品 個人覺得味道真係唔合格 但係個樣真係幾靚 (係我影得衰)
甜品

呢次體驗真係幾失望 每次去食buffet我都有做吓功課 覺得呢一間點都唔會咁差 唔會咁多人一齊楝我㗎嘛
希望今次只係我唔好彩 咁啱失準姐
最後唔知係咪榴槤唔可以同cream或者其他乜嘢一齊食 我第一次食完Buffet之後又屙又嘔
正!我又要去瘦啦
2021-08-05