2024-01-15
慕名而來,因為講真係香港有得堂飲【貓屎咖啡】嘅餐廳,似乎比較難搵,所以專登走過嚟品嘗。舖頭喺街角地鋪,又係獨立店舖,有佢嘅特色,舖面都唔細。因為冇乜人,專登揀bar檯可以望下出面。老闆比較豪快率直,會催你落單:「點呀?度掂未呀?」相信熟落咗嘅客人感覺就會好啲。咁就即點杯$115印尼貓屎咖啡 + 雙拼鴨胸炒蛋三文治$35,都係第一次飲咁貴嘅咖啡。咖啡比三文治早到,清徹度還可,反影到對面大廈,溫度就頗熱(雖然仍可接受),但呢個熱度可能有啲問題。正所謂有期望就有失望,好抱歉,真係唔覺有乜咁特別,係連標榜獨特果香都唔係好覺,我覺得同其他cafe嘅single origin沒什分別,我就飲唔出分別(可能我唔識嘢啦!)呢杯咖啡,絕唔係劣,只係唔值。本值3分,但由於價錢超過一舊,總體被迫拖抵一分,只值2★。飲完咁我知道呢間店嘅路線喇。三文治出場,呢個竟然有驚喜,用心制作,厚切炒蛋包住切條嘅鴨胸,烘底多士,成份熱辣辣好好食,座底4★!呢區唔會太多人流,舖頭如唔太多人嘅話環境都唔錯。Bar櫈就麻麻地,一定要一隻腳踩住自己張櫈,另一隻腳踩另一張櫈咁會舒服啲。舖外原來都有Bar檯,食完咁啱有人坐出面,雖然隔
舖頭喺街角地鋪,又係獨立店舖,有佢嘅特色,舖面都唔細。因為冇乜人,專登揀bar檯可以望下出面。 老闆比較豪快率直,會催你落單:「點呀?度掂未呀?」相信熟落咗嘅客人感覺就會好啲。
飲完咁我知道呢間店嘅路線喇。
舖外原來都有Bar檯,食完咁啱有人坐出面,雖然隔咗塊玻璃窗,但都好近面對面好似搭檯咁,呢下我好唔中意,好彩都準備走。
以後不時或者都會再嚟encore飲啡嘅,就今次嘅經驗,下次都唔駛試(本來想試)嘅另一貴價咖啡【牙買加藍山咖啡】喇〜
題外話/補充資料:
如果標榜虹笈或手沖咖啡,尤其落單係最貴嗰兩款,最好喺制作之前show一show俾個客睇下你啲豆、包裝等等。
不過如果啲咖啡豆原來一早已經磨定粉咁我就冇嘢好講喇。