2008-05-31 12 瀏覽
同家姐月尾手緊,冇咩本錢去食貴價buffet..又想過下buffet癮..所以抱住敢死既(第一次去gazebo)..就揀左去book gazebo既lunch buffet啦..看到之前有關逸亭的食評,大部分以劣評為多..係食之前果陣都有d擔心..驚無咩野食同食唔飽 - -v酒店地址比較偏僻..出左灣仔地鐵站要行成15分鐘..反而走過陣..發現利景係勁近鵝頸橋...行7-8min就去到銅鑼灣地鐵啦=)另外酒店大堂都幾令..不過就細左少少..有螺旋型樓梯上一樓(一樓有一間bar同gazebo)..果度麻雀雖小,但五臟俱全,酒店自助餐一般應有的菜式都齊備..我自己就幾滿意架~唔講甘多題外話啦..講番d野食先..PART 1` 沙律吧 有煙肉片,火腿片,青瓜粒,水果粒,吞拿魚長通粉,中華沙律同素肉等..約7-8碟的沙律是預先撈好的..蜜瓜同菠蘿非常爽口鮮甜..另外吞拿魚長通粉都幾開胃..唔錯~但看見旁邊吸引的魚生..只食了少量蜜瓜同菠蘿同長通粉就STOP左..同行既家姐就食多左火腿片..評價也不俗..係MAIN BAR外也有自成一角的小攤位..有專人幫你撈沙律..有十多種常件的配料..較特別
同家姐月尾手緊,冇咩本錢去食貴價buffet..
看到之前有關逸亭的食評,大部分以劣評為多..
係食之前果陣都有d擔心..驚無咩野食同食唔飽 - -v
酒店地址比較偏僻..出左灣仔地鐵站要行成15分鐘..
另外酒店大堂都幾令..不過就細左少少..
有螺旋型樓梯上一樓(一樓有一間bar同gazebo)..
我自己就幾滿意架~唔講甘多題外話啦..講番d野食先..
PART 1` 沙律吧 有煙肉片,火腿片,青瓜粒,水果粒,吞拿魚長通粉,中華沙律同素肉等..約7-8碟的沙律是預先撈好的..蜜瓜同菠蘿非常爽口鮮甜..另外吞拿魚長通粉都幾開胃..唔錯~但看見旁邊吸引的魚生..只食了少量蜜瓜同菠蘿同長通粉就STOP左..同行既家姐就食多左火腿片..評價也不俗..係MAIN BAR外也有自成一角的小攤位..有專人幫你撈沙律..有十多種常件的配料..較特別的是SAUCE..有6-7款的沙律醬..不過冇左煙三文魚就有少少美中不足..
呢PART我會俾8分~
PART 2` 海鮮吧 有6-7款壽司.. 冇記錯就係劍魚,三文魚,八爪魚,吞拿魚同3款卷物..因為唔鍾意食舊飯.. 所以一件都冇食過(很有問題!?)至如我最愛既刺身就有劍魚同三文魚提供..先說劍魚吧..口感普通..有小小黏牙的情況出現..也尚算新鮮.. 食左5-6片... 至於三文魚..幾鮮甜同肥美.. 廚師也沒有將貨就價.. 魚生切得幾厚..因為係回本之作..所以食了近一磅 - -'' 另外也有生蠔提供..鮮鮮甜甜的..我也不覺有什麼海水味..食左4隻..
呢PART我都會俾8分~
PART 3` 熱葷類 有十來款中菜..因為唔係我所好..所以食左好少..印象也很模糊..記憶中有炒飯同炒麵..炒通菜..泰式豬頸肉..日式煎雞扒..炸大蝦..蒸桂花魚..節瓜蒸魚肉..魚肉釀涼瓜同白汁焗薯仔.. 我就試左1件煎雞扒..醬汁甜甜的..不錯.. 少少蒸魚..無咩魚味.. 但都冇'鞋'口..同埋1件焗薯..呢個就好好味..D汁唔會太奶又唔會太濃.. 不過就唔係好夠熱呢..另外也有一個麵檔..有幾種菇類..生菜菜仔..同粉麵..師傅個樣好搞笑..會介紹你'陸'咩野食好..幾NICE架..我就食左D冬菇同菜..冬菇鮮味十足..湯底也沒有味精味.. 另外旁邊尚有一些小食..如魚蛋..豬血..小籠包..豆泡..麵包同湯等.. 是日例湯為發菜湯..沒味精味..也沒發菜味..為敗筆之作..也有3款麵包配忌廉湯..可惜心已經飛去甜品吧..只試了小許就停手了..
呢PART我都俾7.5分~
PART 4` 甜品吧 也是主要來食BUFFET的原因` 哈 有一台自助的咖啡機..可選擇Latte..Cappuccino..同Espresso.. 幾得意..不愛咖啡的..也有熱紅茶同fresh milk提供.. 仲有一部爆谷機係旁邊.. 水準當然冇得戲院果D比.. 但誠意搭夠呀嘛.. 至於雪糕就有4款.. 有Taro coconut..Sesame..Strawberry&Mango.. 我就試左少少mango同strawbery.. 香芋椰子就食左一球.. 不過我favourite既seasame就食左成4球..好鬼誇張..食完之後好大陣味.. 不過就好奇怪..Taro coconut ,Strawberry&Mango都係雪糕.. 但Seasame就係gelato.. 好surprise呀..所以食多左都冇甘易肥 - - 另外可以加d芝麻..花生粒..彩糖圈..砂糖霜係面.. 真係好好好好正
至於水果就有切粒既哈蜜瓜,西瓜.菠蘿..同埋原個既蘋果同啤梨拎(千祈唔好羅錯後面fake既decoration) 仲有好爽甜的涼粉.. 絕非罐頭貨.. 必試..至於Cake方面有Tiramisu , blueberry cheese cake , mango cake , mango pedding & bread pedding ..Tiramisu 最初係cut好哂方左小碟仔上..好方便同得意.. 之後refill果陣就原個上.. 鍾意lur幾多就lur幾好.. Tiramisu 幾creamy, 幾smooth,帶有香濃的酒味.. 餅底係用spoone cake做..都ok既..不過我prefer 用chocolate or 消化餅做會好d.. 因為用spoone cake會令個底溼溼地..正到食左3件呀~ Blueberry cheese cake 不論食味, 賣相已經相當好看.. 好多blueberry jam.. 但就唔會好甜..同d cheese好match.. 香濃的cheese加埋朱古力消化餅做既餅底.. 絕非一般美x,東海堂可比的.. 我就食左兩件啦..但就有少少滯.. refill果陣仲有mango pedding 同 mango mousse cake.. 我飽得滯冇試到.. 不過就家姐就話mousse cake唔錯.. 有d mango粒係入面.. 但mango pedding就唔係好食啦.. 試少少就算啦.. Bread pedding 賣相係就係唔錯..但就好難食..仲要出水添.. 食左一啖仔就BYEBYE.. 最後仲出左幾種Chinses dessert like 黑糯米同椰汁西米..不過就冇試到啦.. 但係種類唔太多..可能係重質不重量掛..冇waffle也沒有pancake, 連brownie同puff都冇.. cake也只有3款.. 係分數上打左d折扣..
呢PART我都會俾8分~(冇計, tiramisu太好食)
至於service方面.. 都幾快會有幫你執野.. 但全場只有4位侍應..真係辛苦哂..
食飽飽又同家姐去行銅鑼灣啦-)
魚生好好味呀
甜品吧好掂