2018-07-04 1721 瀏覽
不約而同分別聽過兩個朋友提及這家吃潮式食品好好味,正正今日山友要來太子,行完山就一起來太子試試看。店內的裝修和格局和一貫的潮式食店很不同,這兒有點茶餐廳底....以圓檯為主。之前吃過的朋友推介要吃潮式腸粉,我是潮州人但印象上從未吃過這類腸粉,著實很好奇呢!就叫了一個潮式腸粉,一窩蠔仔豆腐湯,一份芋頭卷,一個炒粿條。原來全部份量可不少 !依碟係家鄉炒麵,佢係第一碟上我地檯既食物,上檯時我已經好疑惑,為何咁似我由細食到大既潮式炒麵線?但我地無叫到喎,唔通炒粿條等同炒麵線?  過咗一陣終於問下店員,原來係佢地攪錯了,這碟是隔離檯的潮式腸粉~ 同平時既蒸腸粉好不同,特製粉皮以圓形裝包著配料:雞蛋冬菇蝦米土魷生菜和芽菜;皮看似大白菜但實際上是有點煙韌又透薄,好得意,再有杰杰地既湯汁一起。豆腐同蠔仔可以做朋友後面果碟就係潮式炸芋卷,好香口再醮汁同吃,好正!依個先係我地ORDER的炒粿條,同MENU既樣其實差距都幾大;麵多過粿條好多個腸粉真係好有特色 !

潮式腸粉

鮮蠔仔豆腐湯

豆腐同蠔仔可以做朋友

潮式香煎芋頭卷

後面果碟就係潮式炸芋卷,好香口再醮汁同吃,好正!

潮式炒粿條

個腸粉真係好有特色 !
2018-05-27
午餐