2012-10-26
近日聽到友人家庭出左D事,亦勾起我少少既回憶及令我更加明白世事無常, 今日唔知聽日事, 好好咁活每一天.唔開心都要生活, 咁不如開開心心咁過.無咩目的之下2個人專登走入深井打邊爐, 6點已經入到店內, 當然咁早只得我地一枱客.專登來此店都係見到食評話此店既牛頸脊非常好味, 為食既二人組又點會放過.2個人貪心地叫左個牛魔王(內有牛柏葉, 牛頸脊, 牛肉粒, 肥牛等), 鱔片, 魚腐, 皇帝菜及三秒腐皮; 我地仲用左OR既COUPON用一蚊換左個潮州湯底.所謂既潮州湯底就有D方魚, 紫菜, 蝦米及肉碎, 有點似方魚肉碎粥走米版, 味道都幾清甜.此店用料真係好新鮮, 鱔片灼後好彈牙爽口鮮甜又夠肥美魚腐既魚及豆腐比例好平均, 食時有陣陣既魚肉味道就算經炸過後既魚腐都唔會有咩油味, 証明此店製作用心.除左期待牛肉之外, 三秒腐皮亦係我想試既食物.好多店舖都有這個配料, 但好多事都令我失望一般都係好重油味, 此店既三秒腐皮真係灼了三秒後外吸收湯底但內裡仍帶少少脆口十分好味.最後主角既牛魔王認真出色, 真係每款牛肉都好新鮮充滿肉味, 牛肉粒有點肥膏食時口裡充滿牛香; 出名既牛頸脊放下湯後灼一回食時夠
唔開心都要生活, 咁不如開開心心咁過.
無咩目的之下2個人專登走入深井打邊爐, 6點已經入到店內, 當然咁早只得我地一枱客. 專登來此店都係見到食評話此店既牛頸脊非常好味, 為食既二人組又點會放過.
此店用料真係好新鮮, 鱔片灼後好彈牙爽口鮮甜又夠肥美 魚腐既魚及豆腐比例好平均, 食時有陣陣既魚肉味道就算經炸過後既魚腐都唔會有咩油味, 証明此店製作用心. 除左期待牛肉之外, 三秒腐皮亦係我想試既食物.好多店舖都有這個配料, 但好多事都令我失望一般都係好重油味, 此店既三秒腐皮真係灼了三秒後外吸收湯底但內裡仍帶少少脆口十分好味.
最後主角既牛魔王認真出色, 真係每款牛肉都好新鮮充滿肉味, 牛肉粒有點肥膏食時口裡充滿牛香; 出名既牛頸脊放下湯後灼一回食時夠嫩滑
再來既牛眼根店員介紹需灼多點時間,原本對根部位置不大興趣, 但這個牛眼根帶根位置帶點爽口又甜美