2014-01-18
咁為食既我~但又好懶既我~終於的起心肝寫第一篇食評 *v*是日,係某d原因下,H先生竟然記得我之前講過想試呢間野,於是乎終於有機會黎食luuu由於我處於雙失既狀態,所以可以早d去拎位(之前見過多人要等)我七半早少少先到,啊!唔駛等位喎,仲得幾檯人(雖然佢都係得十幾張檯)好開心之下,係門口慢慢睇埋有咩食,先入去揀個靚位坐坐低之後,陸陸續續有人入黎(唔多),見侍應都會主動拎餐牌比客人,唯獨唔拎比我???可能我坐左角位又或者見我等人啦~~~唔緊要 八點零H先生終於到~拿拿聲叫侍應比份MENU(佢都好似準備拎比我地)睇左一輪,H先生不嬲都無咩意見(或者佢知我太多野想食XD),所以我每次都只好比a同b佢,叫佢揀。輕食:我見多數係d靚靚三文治/細細份既粉/toast/salad/waffle/特色飲品/咖啡茶/......(我見大部分sell輕食既餐店都係賣呢幾樣,不過重點係,幾乎樣樣都係我最愛,哈)呢間SPADE都係差不多~ 一份主食,可另加飲品(under$30)/湯(每日一款)/炒雪糕(好多款呀)做set。仲有D toast 甜品等等等......由於係晚飯時間,淨食toast對我呢講,硬
好開心之下,係門口慢慢睇埋有咩食,先入去揀個靚位坐
坐低之後,陸陸續續有人入黎(唔多),見侍應都會主動拎餐牌比客人,唯獨唔拎比我???可能我坐左角位又或者見我等人啦~~~唔緊要 八點零H先生終於到~拿拿聲叫 侍應比份MENU(佢都好似準備拎比我地)
由於係晚飯時間,淨食toast對我呢講,硬係唔太夾,一定要食正餐~
但如果食完正餐再加個toast又一定食唔哂,所以今次無緣啦(唯有等下次)
兩份主食要左卡邦尼吸管麵(但黎果時變左意粉既???)同三文魚墨汁包(其實d名我唔太記得)
由於第一次食,咩都想試,所以我好貪心咁,兩個都加哂飲品、湯同炒雪糕
卡邦尼 around $70,三文魚墨汁包 around $40,另再加
1款: +$20
2款: +$35
3款: +$45
埋單都二百多d~~~ (呢度係自己出去counter點餐)
之後佢會比個牌你,整好就會送去你檯。服務員都好貼心,問我雪糕係咪後上~ good!
先黎兩杯野飲~ H先生只愛凍飲,叫左杯iced latte比佢~ 我就要左杯flat white(L)~ 兩杯都要另再加錢
我一向都覺得呢類咖啡太苦(我知係我唔識飲) 不過連H先生都覺得杯iced latte偏苦(佢係飲野唔落糖/落好少)但係飲得出好醇同好香濃既咖啡味(即使係iced) 至於杯flat white,拉花好靚,我應該係為左個拉花先叫-___-' 嘻~~ 一入口已經係微溫,其實係咪都係用凍奶沖??但我飲過其他又係熱架啵
面頭d奶泡好滑,我落左包半糖(d專業飲咖啡既人應該覺得我哂左杯野),ok la
再黎就係南瓜湯啦~ 救命呀~~~~呢個真係好好飲!!!!!!!!!H先生都大讚~~
成個湯都充滿南瓜茸,好rich,個味又岩岩好(無就咁食木瓜果種怪味/同埋我唔好木瓜架) 到主食~個三文魚墨汁包真係麻麻地,入邊既料其實都新鮮,只係個「墨汁包」一d都唔鬆軟,又唔係脆,又唔係法包果隻,而且無味,係真係無味,食方包都有少少奶香味,呢個真係乜都無,有d失望。 卡邦尼係我最愛之一,呢間整得唔錯,麵質有彈性有咬口,d汁又夠creamy,咸淡適中,每一條意粉都沾到d汁,好好食呀。(我唔記得影呢個><)
食哂野,就可以上炒雪糕。之前次次都食唔到(其他間),終於第一次食就比左SPADE~
佢D炒雪糕真係好多款,揀左兩隻~ sor,我真係唔記得左個名。
所以睇圖~ 白色既好好食(偏甜),花生醬真係超夾,仲有d oreo定brownie,又唔記得tim,炒埋一齊正!
黑色既都ok(偏苦),明明係朱古力,但佢朱古力味唔出,食落亦唔夠rich,配料冇白色既咁夾,所以就差少少了。不過炒雪糕有得跟set要埋,其實價錢算好抵,其他店淨炒雪糕都賣得好貴!
食滿$250 可以申請做會員,有9折優惠。我張單得二百多d,唔夠,咁岩隔離檯走左,見有張單喎,我就拎左過黎 ,做埋member(好似要一星期內累積消費滿$250)
佢地menu上介紹係香港本地自己開辦架,食物方面睇得出有心既。
我下次要set應該跟湯同炒雪糕就好了~~~~~
多謝大家~ 原來我都幾長氣