2016-05-19 184 瀏覽
眼看龍蝦雜錦海鮮鍋,抵食兼大份,仲可以之後做湯底打邊爐,好似食雞煲咁,今晚就黎個海鮮夜呢煲原來係石鍋上,好似食石頭鍋飯嗰d厚鍋,湯係鮮龍蝦味,龍蝦斬件上,食極都有,五魚二魚故事咁哈哈,龍蝦原來可以咁多肉。龍蝦、蝦及蜆都好新鮮,龍蝦肉實但唔難咬開,蝦肉都幾有彈性,蜆肉好嫩滑另叫左桶蠔,新鮮蠔上碟仲涷,以我食蠔經驗,蠔最好剛解涷,又或者冰鮮住,咁處理可以保存蠔身的海水味,灼到蠔邊皺皮,食得!入口蠔帶少少淡海水味,好juicy, 加少少醬油好惹味,肉質爽甜,呢隻蠔不太creamy, 打邊爐不錯湯底一路滾緊一路食d刺身同燒蠔榮螺通常都係日本壽司店食,今次就咁食刺身都少見。榮螺肉新鮮爽甜juicy,有冰震住,一路食一路都凍住,凍住好似特別好味大大隻燒蠔,實在好大隻,汁燒剛收到水,蠔身入味,咬落滑流多汁,鮮甜幼嫩最後加左雜菌拼盤,湯少左要加湯,估唔到唔係滾水,係龍蝦湯,d湯飲埋都仲ok。金菇、秀珍菇等等,索埋湯d海鮮精華,有d油好似令菇更加滑更加入味總括今晚海鮮夜,材料幾新鮮,肚皮大飽口福

龍蝦海鮮鍋
另叫左桶蠔
桶蠔
湯底一路滾緊一路食d刺身同燒蠔
榮螺刺身
燒蠔

雜菌
總括今晚海鮮夜,材料幾新鮮,肚皮大飽口福

龍蝦海鮮鍋
桶蠔