2017-04-02
近來 PANCAKE 大熱,尤其係梳乎里 PANCAKE!!! 雖然已經好一段時間,但呢間位於 K11 的 PANCAKE 店仍然人山人海,於是趴B就係上星期去左挑戰啦!!!!趴B去到 K11 的門口已經見到一條好長好長的人龍,趴趴一見到已經想走,因為趴趴最討厭就係排隊了..但見到趴B期待的眼神.....都係排一陣啦最後,排左一個鐘終於入到去啦!!!入到去,Waiter 安排左我地坐單邊位,可以排排坐~~~^^餐廳嘅設計都幾有心思,幾乎每個坐位都有一個插蘇位同use叉電位,重會有一盤盤栽,令人賞心悅目!waiter重會陪你傾計,談笑風生,而我們坐的位置就係對住個開放式廚房,令人想快d叫野食呀!!!趴趴都忍唔住心心眼~~xD之後趴B同趴趴一共叫左 3 款甜品,始終對於甜品係好胃口d既!!!重頭戲:Souffle($68)同餐牌的圖片幾乎一樣,厚身的梳乎里 PANCAKE。食落充滿蛋味,美中不足係有少少發粉的味道。加埋稍稍淡味左少少,所以都加左牛油同糖漿一齊食!!!而 PANCAKE 旁邊有少少 CREAM,雖然好邪惡,但非常滑~~幾好味架~~XD不過如果想飽肚,就唔可以淨係食呢個了。好似
人山人海,於是趴B就係上星期去左挑戰啦!!!!
但見到趴B期待的眼神.....都係排一陣啦
趴趴都忍唔住心心眼~~xD
重頭戲:Souffle($68)
但非常滑~~幾好味架~~XD
不過如果想飽肚,就唔可以淨係食呢個了。好似一般梳乎里咁,都好似食風一樣~xD
所以我地就叫多左 2個 Signature Pancake,Creme Brulee ($78)同 Tiramisu($88)。
趴B最中意就係 Tiramisu 架啦~佢係用 cream 同熱香餅堆砌而成,而中間就用 Tiramisu 味的 cream 加埋而成。
一次過食,真係好似食緊 Tiramisu 咁,熱香餅的厚道同味道都岩岩好,重好有口感,不過就無咩酒味。
如果個熱香餅再用酒令佢淋身少少就會更似 Tiramisu 啦~~~^^
跟住就到 Creme Brulee Pancake 啦!!! Pancake 的表面有一層微焦,食落卜卜脆,好似食緊 Creme Brulee
的表面咁,而熱香缾就同 Tiramisu 的差唔多味道,不過今次就岩FEEL D~~~~~XP
如果下次再去一定會試埋 French Toast。
最後我地叫左 2 杯飲品,一杯係 Caffe Mocha (Hot)($45)同 Matcha Latte (Iced)($48)。
Caffe Mocha (Hot)($45)就比較苦,同好多可可粉,令人品嚐唔到內在的甜味,而 Matcha Latte (Iced)($48)
就偏淡,可能因為比較多冰,所以沖淡左,不過感覺奶味可再加重D~~~~因為
最好的是,這店的職員完全無比面色你睇,就算你坐係到傾計,慢慢飲杯飲品,都唔會想趕你走。
不過大家都好識做,唔會坐太耐。
順帶一提,我地走果陣已經係5點,但人龍仍然無減少過......
餐廳環境:🍼🍼🍼🍼
(滿分為🍼🍼🍼🍼🍼)
好有日本風格,黃白色tone令人好舒服~~~
員工態度:🍼🍼🍼🍼
(滿分為🍼🍼🍼🍼🍼)
談笑風生的員工,有講有笑又唔會趕你走,喺邊到搵?
食物品質:🍼🍼🍼
(滿分為🍼🍼🍼🍼🍼)
食品 okay~但要等 1 個鐘就見人見致啦.....不過總的來說係幾好食,尤其推介 Tiramisu !!!
價錢評分:🍼🍼
(滿分為🍼🍼🍼🍼🍼)
K11 的地段都明白價錢是差不多了,2個人去食,每人差唔多 $160,以食物同環境都還可接受的。
趴B總評分:🍼🍼🍼