2010-10-07
依段花園街,搵食話咁易,因為短短50米左右一截嘅街仔,數埋十幾間食店,平貴、中西日、麵店、茶餐廳乜都有,實在多選擇,最後揀上麵留香都係為咗食佢嘅魚片頭。粉麵套餐,款款$24,任揀一款粉麵,配油菜或茶啡,我哋一行三個人坐低都唔使睇餐牌喇,三個都要魚片頭,係諗吓食粉定食麵啫!再加多個炸魚皮同腐乳通菜。小弟揀食魚片頭河,我諗唔使講乜嘢係魚片頭,依家應該好多人都知係乜嘢。一碗有4粒魚片頭,大大粒,魚肉打得爽彈且魚味濃,不過望落仲係比較白凈,咬落就認為佢炸得未夠金香,食魚片頭都係想食佢層外皮,所以依次未能盡興。而河粉屬幼身類,食落好滑溜。湯底唔算好濃味,但呷起哩清甜唔錯,問阿姐,佢話湯底用豬骨同魚哩熬!幾鍾意個茶杯,印咗捷榮個嘜頭,平時間常都有沖捷榮啲三合一咖啡,但今趟杯奶茶,好香茶味,可惜唔算好滑!炸魚皮,一碟都有幾多,載到滿,我就鍾意就咁食,咬落「咯咯脆」,新鮮嘅表現,否則擺咗成日仲唔過晒氣腍晒咩,而且又無「油膉」味;有啲人就會浸落啲清湯度,話怕熱氣浸一浸清湯心理上好過啲,但就無晒炸嘢嗰種脆口感。老實講,個人覺得炸魚皮其實無乜味道,但又真係幾鍾意食。