2009-11-09 1 瀏覽
上星期同松鼠去左我地gei最愛───世貿中心的翡翠拉麵小籠包大擦!^+++++++^雖然因為夜去,已經冇海景窗口位坐,但有寬闊的卡位坐都好舒服~仲比較靜,可以好好享受二人世界~ >~<開左支靚靚紅酒後,我地就先點左油爆蝦+小籠包+素菜包做前菜~油爆蝦d色好靚好出入味小籠包係每次必叫的~冇一次令我地失望過~依然係正宗皮薄餡靚,肉汁唔單止多仲十分十分鮮美~~總之超正~!!!每次食完都想叫多一籠~再者,我地都好鍾意食上海菜的,但食左咁多間出名上海野,唯獨真的最鍾情翡翠gei小籠包~~ >~<至於素菜包則中規中舉~之後,點了松鼠最愛---椒鹽小黃魚真係超正!脆到連骨都可以食埋~仲要唔係好油膩~正~!我地都試左新野---上海担担麵第一次o係翡翠食担担麵同樣係超水準之作湯底濃郁好香麻醬味~(我差不多飲晒成碗湯咁滯真係正到暈左 :s即使變肥鼠都值呀!哈哈哈哈哈哈~~^口^)d担担麵好滑好入味~~我超鍾意~~~ 雖然我都擦到有d飽飽ga la,但松鼠話仲想食京蔥肉絲拼薄餅~所以都叫左~好大胃口好大呢~食lei個感覺好似食"片皮鴨二道菜"咁~可以自己捲捲捲~好食好玩~最鍾意可以捲青瓜絲入去~好有口感好青

開左支靚靚紅酒後,
我地就先點左油爆蝦+小籠包+素菜包做前菜~

油爆蝦d色好靚好出入味
小籠包係每次必叫的~冇一次令我地失望過~

依然係正宗皮薄餡靚,肉汁唔單止多仲十分十分鮮美~~
總之超正~!!!每次食完都想叫多一籠~
再者,我地都好鍾意食上海菜的,但食左咁多間出名上海野,
唯獨真的最鍾情翡翠gei小籠包~~ >~<
至於素菜包則中規中舉~

之後,點了松鼠最愛---椒鹽小黃魚
真係超正!脆到連骨都可以食埋~

仲要唔係好油膩~
正~!

我地都試左新野---上海担担麵

第一次o係翡翠食担担麵
同樣係超水準之作
湯底濃郁好香麻醬味~
(我差不多飲晒成碗湯咁滯
真係正到暈左 :s
即使變肥鼠都值呀!哈哈哈哈哈哈~~^口^)
d担担麵好滑好入味~~
我超鍾意~~~

雖然我都擦到有d飽飽ga la,
但松鼠話仲想食京蔥肉絲拼薄餅~所以都叫左~
好大胃口好大呢~
食lei個感覺好似食"片皮鴨二道菜"咁~
可以自己捲捲捲~
好食好玩~
最鍾意可以捲青瓜絲入去~
好有口感好青新;
配埋炒得入味gei肉絲,真係好正~!^口^

食埋美味gei酒釀小丸子
好滿充的一餐呢~

嘆左咁多道菜先係$400有找

真係又抵食又好食!
下次一定要早去坐海景窗口位
邊嘆美味菜色,邊看靚靚海景~
睇下幾薄皮同多湯汁!
甜味適,丸子十分"煙un"~好正~^口^
2009-11-05
睇下幾薄皮同多湯汁!
甜味適,丸子十分"煙un"~好正~^口^
  • 油爆蝦,小籠包,椒鹽小黃魚,上海担担麵,酒釀小丸子