2018-01-03
收工後同老公睇下燈飾,
之後坐船過紅磡,遊下維港,順道去開咗無耐嘅「九號水產」八卦下,原來入面係好似food court mix 海鮮檔咁。呢間店門口擺咗個蛋糕櫃,
裡面嘅抹茶卷勁吸引,我就拉咗老公入去。
有個職員姨姨走嚟招呼我地,
但又唔係講「21314」,聽真D原來真係同我地講日文,
咁我地當然唔識回應,淨係識笑同點頭,
之後姨姨再用「非日式英語」介紹食物,
佢唔會淨係介紹最貴嘅嘢,而真係會同你傾下計,
最後都係揀咗白鰻魚,佢話因為真係見識少未試過。老公話白鰻魚嘅口感,係白鱔溝鰻魚,
外邊似鰻魚咁淋,中間就似白鱔咁爽口,至於味道,就咁食或者點少少海鹽已經好味,而點返平時嘅鰻魚醬,就好似食返平時D鰻魚飯咁。呢個set有沙律,有飯,有烏冬,有紅茶,仲有甜品,真係好豐富! 我就叫咗個牛肉烏冬,因為烏冬係侍應姐姐介紹嘅,
話絕大部份客人食過都讚,同埋食咗對皮膚好D。
唔理佢有無功效,最緊要
呢間店門口擺咗個蛋糕櫃, 裡面嘅抹茶卷勁吸引,我就拉咗老公入去。
有個職員姨姨走嚟招呼我地, 但又唔係講「21314」,聽真D原來真係同我地講日文, 咁我地當然唔識回應,淨係識笑同點頭, 之後姨姨再用「非日式英語」介紹食物, 雖然我地都只係明白七八成,但係姨姨嘅態度真係令人覺得好舒服, 佢唔會淨係介紹最貴嘅嘢,而真係會同你傾下計, 了解下你嘅口味之後比空間你慢慢諗,呢種心態上嘅舒服已經令我覺得D嘢都好食D。
老公喺白鰻魚餐同埋「迷你三寶鰻魚飯、吞拿魚飯同烏冬」之間掙扎, 最後都係揀咗白鰻魚,佢話因為真係見識少未試過。
老公話白鰻魚嘅口感,係白鱔溝鰻魚, 外邊似鰻魚咁淋,中間就似白鱔咁爽口,至於味道,就咁食或者點少少海鹽已經好味,而點返平時嘅鰻魚醬,就好似食返平時D鰻魚飯咁。
我就叫咗個牛肉烏冬,因為烏冬係侍應姐姐介紹嘅, 話絕大部份客人食過都讚,同埋食咗對皮膚好D。 唔理佢有無功效,最緊要咩都試下。 烏冬真係好彈牙,真係食落有種海澡味,唔濟口,感覺有啲似食蒟蒻咁,幾健康,配埋味噌湯好易入口, 牛肉亦食得出好新鮮。
話晒慶祝聖誕,當然要試埋小食同叫多個甜品,小食係我鐘意嘅雞軟骨豚肉炸餃子,第一啖咬落去,我已經諗:慘,乜淋嘅?點知食真D,原來佢係中間淋,兩邊係好脆嘅。
因為平時食炸餃,一係就放咗好耐淋咗,一係就炸太多脆過龍,所以食完淋又有返脆口感覺,即刻開心返。
甜品有跟餐嘅抹茶卷,我好鐘意食,因為佢唔會苦澀, 而係淡淡抹茶香味加少少甜度, 不過我老公就鐘意苦味抹茶多D,真係各有所好,所以比我食咗八成。
另外仲叫咗個日本草莓班戟,職員姐姐仲紹話草莓醬係用真草莓打出嚟, 唔係普通糖漿,同埋班戟係厚實嘅。
最後出嚟,姐姐無呃我地,草莓醬食得出好新鮮,最重要係班戟真係好厚實,老公最憎食好似梳乎里嗰D口感,似食空氣,但今次嘅班戟真係好飽滿,微溫的班戟夾住凍冰冰雪糕,再配上微酸的草莓醬,真係好正呀!怕雪糕太凍,班戟仲可以夾布甸,好滑呢。味道好味之餘,個甜品賣相擺得好靚,啱晒用黎打卡呃like。
其實個Waffle我都好想試... 早知就叫少個小食,留肚全力進攻甜品。下次一定要試!
環境:
應該係新店,裝修新正光猛,設計簡潔,似西餐廳多過日式飯店。店內都幾多枱,方方正正,4人枱為主,多人都可以拍埋一齊坐。
服務:
整體服務係殷勤親切既,特別係日本職員姨姨,待客熱情細心但又唔催迫,不時加水,自動提供小碗及筷,唔駛等我望住老公食自己無得食。其他職員都很友善,上菜下單收碟都保持徵笑,似日本人的待客之道 - 認真、謙恭,很讚!