2013-06-06 1184 瀏覽
星期六約咗朋友係旺角食飯,我1:45pm去到,只有三四枱客,我坐底無耐,朋友仔就到咗。朋友一號要了豬骨湯海鮮烏東朋友二號要了木魚湯薄切豚肉烏東小妹要了木魚湯厚切豚肉烏東豬骨湯海鮮烏東與豚肉鳥東的價錢只相差幾蚊,但餸菜卻多很多,算是值回票價,但所謂豬骨湯底卻很淡,莫說與正宗的日本豬骨湯底比較是無得比,就連一般香港日式拉麵店的豬骨湯底都能勝它一籌。是為了迎合一眾想食又怕肥的香港女士?點餐前在好奇何謂薄切豚肉,何謂厚切豚肉呢?我們估計薄切是好像肥牛般切到超薄,而厚切就是一般日式义燒吧!薄切果然是切到超薄的豚肉片,但所謂厚切,竟是一粒粒五花腩……。雖無被騙的感覺,但三人同時無奈苦笑。雖然和想像有出入,但從好嗰方面諗,一粒粒上容易啲咬走啲肥膏 。因為調味後才煮,所以啲五花腩清淡得唻都有啲味,但份量就唔係咁多,得四、五粒左右。食後感:用石鍋裝住啲野食,啲食物真係夠曬熱。烏東夠彈牙但要$50碗出面有好多選擇。食物味道偏向清淡,唔算難食但亦只屬一般。可以再去但唔會特登再去。

朋友一號要了豬骨湯海鮮烏東
朋友二號要了木魚湯薄切豚肉烏東
小妹要了木魚湯厚切豚肉烏東

。是為了迎合一眾想食又怕肥的香港女士?

雖無被騙的感覺,但三人同時無奈苦笑。

雖然和想像有出入,但從好嗰方面諗,一粒粒上容易啲咬走啲肥膏

2013-05-18