2010-09-10
尋日(9-9-2010 Thur)男友話佢老闆突然叫全公司去食飯,男友叫埋我,咁好啦.去到,佢o地o係一間房裡面打o緊麻雀,我同男友就坐埋一邊,但枱上面冇花生,我o地問女侍應有冇花生食?佢答有,就拎o左兩兜大大兜o既,o黎,我畀一兜佢另一個老闆,我同男友就食一兜.到8:30pm,佢o地唔打,可以開始食飯喇,一圍枱坐o左17個人,坐定定後,上o黎o既第一道菜係:1. 乳豬皮好脆,個個都讚.2. 大蝦烏冬攪咩o野?第二樣已經咁飽肚o既o野,烏冬好滑,好難夾,蝦o既都算OK.3. 珊瑚(虫邦)炒翠肉瓜一般呢,唔夠惹味.4. 炸蟹鉗大大隻,裡面有啲馬蹄粒,蟹肉唔係好多.5. 魚翅翅係一排排,但係近皮o既位,所以食到近骨o既口感,唉!6. 清蒸唔知咩斑都可以,只係過o左少少火,開始’o鞋’.7. 炸子雞都幾細隻,當佢一隻好肥o既鴿吧.皮脆o既,但唔太夠味.8. 應該係海鮮炒飯見有蝦,叉燒粒,因為我都飽喇,所以冇食.9. 紅豆流沙包紅豆餡都有流沙?我o地個個都好小心食,因驚燙口嘛.我逐啲逐啲食,男友女同事L話食到有奶黃味,但我就食唔出啦.呢個紅豆唔太甜,流沙就唔係太流沙,不過都OK o既.10.
1. 乳豬
皮好脆,個個都讚.
2. 大蝦烏冬
3. 珊瑚(虫邦)炒翠肉瓜
一般呢,唔夠惹味.
4. 炸蟹鉗
大大隻,裡面有啲馬蹄粒,蟹肉唔係好多.
5. 魚翅
翅係一排排,但係近皮o既位,所以食到近骨o既口感,唉!
6. 清蒸唔知咩斑
都可以,只係過o左少少火,開始’o鞋’.
7. 炸子雞
都幾細隻,當佢一隻好肥o既鴿吧.皮脆o既,但唔太夠味.
8. 應該係海鮮炒飯
見有蝦,叉燒粒,因為我都飽喇,所以冇食.
9. 紅豆流沙包
呢個紅豆唔太甜,流沙就唔係太流沙,不過都OK o既.
10. 水餃
其實我冇意慾去食,但男友老闆o既朋友就主動裝一隻到我個碗,好彩係一隻唔大隻,咁我照食啦,食到o既係似生生o地o既豬肉味,蝦就好少.
11. 紅豆沙
冇百合o係裡面,味道唔太甜,冇乜起沙,但冇問題.
食到中途至知原來呢餐係佢老闆尋日註冊結婚o既晚飯.
服務:
只有一個女侍應serve呢間房,所以斟飲品都斟唔切.
衛生:
o係食水餃時,男友o既女同事AL o個碗有小昆蟲,畀o左個女侍應,女侍應就拎去廚房,返o黎回覆話唔係昆蟲,係個鑊洗唔乾淨.佢啲同事話咁重都講得出?就話要換過,女侍應就拎返去廚房,話廚房再煮過.等o左幾分鐘就拎返入o黎喇.