2023-06-16 13 瀏覽
太子食肆林立,要係芸芸食肆中突圍並非易事。 餐廳鄰近地鐵站,交通十分方便。餐廳個名大玩食字,取其打邊爐嘅時候熱氣向上,火鍋熱水沸騰嘅景象,相當有創意。餐廳有各種湯底選擇,標榜全手工製作,我地叫左個蕃茄薯仔湯底,材料越簡單越能夠考起廚師嘅功架。薯仔湯不但美味,而且營養豐富,美味可口。我地跟住叫左個烚烚肉肉拼盤,市面上啲肉類拼盤不外乎喺豬,牛之類,間餐廳竟然咁重本提供羊肉同豚肉,而且份量相當驚人,值得一提既係啲羊肉完全 無羶味,可見食材相當新鮮;火鍋湯底各式各樣更足料👍👍👍另外我地叫左脆鯇魚片。鯇魚是非常著名的淡水魚,魚肉鮮香細嫩而骨刺少,是香港受歡迎的食材。脆肉鯇魚是廣東地區特有的精養品種,透過餵飼蠶豆使魚肉的蛋白質和礦物質含量提高,魚肉因此變得結實。脆肉鯇魚肉的口感比一般魚肉更爽脆,也是打邊爐必吃的食材。另外娃娃菜都係打邊爐必點食材,口感脆嫩鮮甜,全株可食。最後點左店家秘製的蜜桃同檸檬花茶,解躁一流!
另外娃娃菜都係打邊爐必點食材,口感脆嫩鮮甜,全株可食。
最後點左店家秘製的蜜桃同檸檬花茶,解躁一流!