2018-09-08 65 瀏覽
之前經過見到有烤活魚,就同鐘意食魚既屋企人講荃灣三坡坊呢度有得食.今日終於等到爸爸媽媽放假,可以約出去食每枱都有一小碟花生和豆$10:花生幾香口,豆就好香脆,等魚鍋煮好前解口痕食佢係唔錯.烤沙巴龍躉鍋(麻辣味)$368:因為媽媽唔喜歡太辣,所以點左少辣,辣度剛好,有麻味,湯底配料亦豐富,所以價錢合理.龍躉好肥美,份量足夠我地4人食,其肉質飽滿彈牙,魚味亦算濃郁,仲食到一點魚脂帶來既油滑口感,當我地差不多食完魚後,店員就會幫我地加入魚湯黎打邊爐.野菌拼盤$68:肉食之外,還得食點蔬菜既,我個人就喜歡野菌拼盤,所以每次打邊爐都必點,拼盤有四款菇,包括:有金菇、秀珍菇、雞脾菇、鮮冬菇,新鮮無霉味,脆嫩爽口,而且一盤份量不少.手切雪花肥牛(大)$178:打邊爐點少得肥牛呢,色澤鮮紅, 油脂分佈相當平均,入口不感油膩, 口感柔軟嫩滑, 牛肉味濃郁.手打蟹籽蝦滑$78:對比丸類,我地較為喜歡點蝦滑/墨魚滑,今次亦不例外,點左蝦滑,質感軟腍幼滑,有蝦味及膠質非常彈牙,加上蟹籽,令口感層次更豐富.
今日終於等到爸爸媽媽放假,可以約出去食

當我地差不多食完魚後,店員就會幫我地加入魚湯黎打邊爐.

手切雪花肥牛(大)$178:打邊爐點少得肥牛呢

2018-09-06