2017-10-16
係屋企食得太多清淡飯,所以星期五放工就同朋友食番餐重口味,我就提議去食依間八一蕃巴蜀烤魚,主打四川味為主既烤魚。一坐底就同朋友叫左兩壺自家製既李乾蘋果茶同酸梅湯,酸梅湯相當開胃,甜酸恰到好處,非常易入口,而李乾蘋果茶就香香甜甜,蘋果香好重,仲感受到蘋果蓉係口入面,一樣十分開胃。首先叫左碟夫妻肺片小食,好爽口少少麻辣,仲叫多兩串白鱔同火雞腎,火雞腎唔會硬到咬唔到,而白鱔就好肥美,好香鱔味。本身諗住只係叫烤魚,點知見到有雞煲又心思思,最後兩樣都叫哂。雞煲香料調味非常好,雞肉好入味而肉質仲好滑,會食到唔停口。最後到主角巴蜀烤魽魚,第一次食魽魚,原來肉質好滑又少骨仲好大條,好適合唔鐘意食到太多魚骨既大家,個汁好惹味,好自然會食到停唔到口。因為覺得個湯汁好好味既關係,所以最後叫左小小配料作結尾,十分滿足。