2016-08-02 2130 瀏覽
相信唔小人都好中意放假或者收工嘅時候番大陸食下,玩下。由好興的雞煲,海鮮,麻辣燙,酸辣粉等等,做到呢兩年好興的烤魚。相信都係大家嘅至愛。有人中意,自然有人去做,香港愈來愈興內地的有名食品,好似烤魚甘依家做到成行成市,咩花款都有,但邊一種先好食,先岩自己口味,就一定要試過先知。今次試左呢間八一番,午市就通常做米線,如果食烤魚嘅都可以,價錢就會比晚市再平d 份量都係一樣。烤魚有幾個味道可以選,我今次就選左小半邊的刴椒味,辣度就係中辣。其實條魚真係好大條下,兩個人食小半邊都十分足夠。魚嘅外層煎到好香口,魚皮有部分係脆口的,但味道就好咸,應該就係煎之前係魚上灑鹽,令煎出嚟都香d好味d。所以就建議魚皮配埋舊肉一齊食,味道就岩岩好。魚肉好滑,肉好多,可以講話係啖啖肉。而且味道竟然唔覺有草青味同腥味。平時煮呢種魚我就最怕嗰陣草青味,依家無嗰陣味,食都食得放心好多。剁椒味的小辣,講真都已經幾辣下。剁椒拒用左黃椒同紅椒,有咸咸地同辣兩種感覺,味道還可以。相對麻煩嚟講就普通左小小,唔夠嗰種香。但試下其他味道都幾好。魚入面配菜就不多,有洋葱,大葱同莞西。如果想另加芹菜同菇類,加30蚊就有一大碗。我就無加到,

魚入面配菜就不多,有洋葱,大葱同莞西。如果想另加芹菜同菇類,加30蚊就有一大碗。我就無加到,就散叫左什菌。什菌入面有靈芝菇,秀珍菇同金菇,28蚊一碟,都ok。
仲叫左個紅薯粉,呢到嘅紅薯粉幾爽口下,烚一陣就入唒味道,好味道。
推薦一下呢到嘅涼拌小食,涼拌魚皮,喺舊式嘅爽口魚皮,依家好小地方有得食,聽說因為好考手工。

但我就好中意呢樣,呢到做得都好好,一嚟到嘅時候發現完全無汁,搞到我爭d好大鄉里甘想問拒係咪落漏左。。。哈哈。但試入口好夠味,塊魚皮一早調好唒味道,加埋d葱同薑絲,入口岩岩好,又爽又夠香,仲有小小辣嘅味道,正!
除左烤魚同涼拌小菜之外仲有串燒,味道有原味同沙嗲選,即燒即食,熱辣辣。沙嗲汁屬於甜味類型,唔辣。
我諗除左味道之外,價錢都係一個幾重要嘅因素,呢到嘅價錢相當實惠,大大條魚都係百幾蚊,d配菜就20幾蚊有交易,絕對勝價比高。有回頭!