2019-04-24
今日女朋友放工,接咗佢去食烤魚,之前喺雲南四川都食過,近幾年香港都好流行,所以就嚟呢度試吓啦。平日嘅六點鐘,店入邊都有成四圍枱,不過我就見佢哋食啲鍋物而唔係食烤魚,可能下午茶食烤魚太滯掛。店員姐姐係講普通話嘅,比我感覺好似好地道咁哈哈。菜單有一張大一張細,細嗰張就係俾你揀要邊一種魚要咩湯底。我哋揀咗最平嘅魭魚,要咗酸菜湯,仲叫咗幾個配菜。店員姐姐之後送咗兩杯水,係檸檬水, 感覺好清新,覺得佢個目的應該係俾人解辣既,都幾細心。條魚送到,三磅重都幾大㗎,兩個人一定要夠飽,個湯底幾入味,酸菜都好香, 最緊要係條魚好新鮮。唔會好似我哋喺四川嘅時候食過有啲草青味。我覺得師傅應該係調味嗰度有着手,因為類似嘅魚真係會好容易有草青味。配菜不過不失,我哋叫咗蘿蔔同生菜同木耳,不過大家都淨係掛住食條魚哈哈,下次真係想試吓佢另一條叫做江團魚。諗住遲啲帶屋企人成家過嚟食,就可以試埋佢啲鍋物。另外值得一讚嘅就係佢嘅冷氣好足夠,食呢啲烤魚好容易食到全身汗。