2018-08-19 294 瀏覽
突然想食烤魚,朋友介紹呢間‘八一蕃’,佢話連四川人都話唔錯,於是就去咗荃灣呢間分店試下~去到見全場已經full晒,仲以為無位,點知原來上面仲有一層,完全唔洗等位😊個人認為,無論食雞煲/烤魚,一定要叫辣先夠惹味~(雖然本人都唔太食得辣,但點都要有少少辣先正😋)所以今次揀咗麻辣味烤魚(小辣)~由於今次得2個人食,食得唔多,所以淨係叫咗一條大邊草鯇魚+配菜($38)+白飯,然後就無叫任何配料喇~⬆️配料選擇都有幾多~上菜喇~~~好多辣椒啊!!🌶️🌶️🌶️🌶️🌶️呢隻麻辣味都幾香,唔錯~通常最怕d辣椒🌶️食到最後越來越濃,好辣~而且小辣嘅辣度對於我嚟講啱啱好~食完都唔會成身汗~😆侍應就建議我哋先食魚肚位置,會比較快熟~魚皮煎得好脆,但略嫌燶咗少少,不過都煎得好香,表面有d平時食重慶燒烤嘅孜然粉味,好惹味~魚肉方面就好嫩滑,不過就比較多骨,不過好在d骨都算大條,都還可以接受~加咗$38要配菜,其實都唔係好多,個人覺得下次可以慳返,同樣嘅價錢直接叫配料,可能仲抵d~埋單2個人加埋啱啱好$300,價錢都尚算合理~下次可以再嚟試下其他口味~

所以今次揀咗麻辣味烤魚(小辣)~

⬆️配料選擇都有幾多~

上菜喇~~~
好多辣椒啊!!🌶️🌶️🌶️🌶️🌶️
呢隻麻辣味都幾香,唔錯~
通常最怕d辣椒🌶️食到最後越來越濃,好辣~
而且小辣嘅辣度對於我嚟講啱啱好~
食完都唔會成身汗~😆
麻辣味烤草鯇魚(大邊)

侍應就建議我哋先食魚肚位置,會比較快熟~
埋單2個人加埋啱啱好$300,價錢都尚算合理~
下次可以再嚟試下其他口味~
2018-08-18