2016-10-03
得閒Open Rice拉麵店,發覺元朗一帶多了唔少拉麵店。趁住天陰陰,我地二人遠從荃灣啟步,攀山涉嶺穿過元荃古道,黎到元朗覓食,為的是一碗果腹之餘仲可以齒頰留香嘅拉麵店。當我地係「彩」晚上開店前半小時打算排隊時,已見到二十多人排緊隊! 屈指一算,店內只有十個位,起碼要輪三轉,差不多一小時才可以入座,咁樣對於我地呢D餓鬼黎講,實在太大折磨了。「三十六計,走為上將」! 離「彩」不遠的「麵家山下」亦係To eat list內,行了大約十分鐘即到位於橫巷的「麵家山下」,內部裝潢雖然有面壁單人位及一些日本掛畫及poster,但略欠日式風格,似是地道香港茶餐店。話說呢間總店係上水,係上水唯一一家拉麵店,港人老闆同日藉老婆一齊打造出黎,依家開分店可謂有些成績。我地都叫了75元拉麵DX(黑蒜湯底),上碟後先發現有兩粒完整流心蛋,加上多塊燒製嘅薄叉燒,豚骨湯肉碎、爽口竹筍同一塊紫菜,那實在太物超所值了! 湯底用豬骨熬成,入口沒有味精味,黑蒜味主要來自黑蒜油,食落很惹味。麵條沒有煮過頭,麵身較硬,符合日本拉麵要求,惟麵條過於幼身呈「卷曲狀」,影響口感,個人不怎喜好。呢間拉麵配料同豬骨湯底都做得唔錯,係入貨
呢間拉麵配料同豬骨湯底都做得唔錯,係入貨嘅麵條要稍為改善下。