2017-02-02 249 瀏覽
幾年前去京都因一盒濃厚抺茶味既餅而認識"辻利"這老字號,  不過在京都有不同名既辻利, 賣既產品都有不同, 所以抺茶味濃度都不同, 上網翻查應該是系出同源後分支出來的.  我喜歡的抺茶餅出於"宇治辻利".   她和其他辻利 - "祗園"/"茶寮都里路"/"Tsujiri茶鋪"都有雪糕甜品, 大家味道款式近似...... 而登陸香港既"Tsujiri辻利茶鋪"就是台北SOGO也有分店, 雖然價錢比日本/台灣更貴, 但都要一試.   中午飯前來不用排隊, 點選了"辻利新地", 份量不多, 等於麥噹噹新地杯SIZE, 價錢是$68 (哈, 仲貴過食正餐, 抺茶控就是這樣豪爽).    抺茶軟雪糕顏色偏淺, 但卻聞到好香烘茶味, 一入口, 奇怪! 味蕾嚐不出太大茶甘味, 究竟香味從哪裡來呢?  用上北海道濃厚8.0牛奶既質地一定好軟滑厚實, 其他配料不多評論, 因為最想推介是底層既焙茶脆米, 我既味蕾頓時醒晒, 不是一般抺茶雪糕店既早餐脆米, 就像在宇治街頭四圍都會聞到既濃烈煎茶味道, 很香很脆, 比抺茶雪糕更大茶味.  (補充: 雪糕是12月初食的, 現在店舖已將威化餅轉了蛋糕卷)外賣抺茶蛋

外賣抺茶蛋糕卷$238, (我真的很豪爽, 哈)  這個忌廉餡偏甘苦, 因此回甘味比雪糕突出,  質地似硬雪糕不夠滑.  而蛋糕也不夠軟熟, 可能日本運送來冷藏久了偏濕重.   說真的, 除了脆米要讚, 以價錢, 質素及size來說, 我會較推介城市超市內既cha-no-wa.
外賣自取
  • 焙茶脆米